12 | 8 | 2020

The Highs and The Lows

Verujete li da je prošlo već više od polovine 2020? Gotovo da se nisam ’ni okrenula’, a leto je već skoro pri kraju, iako mi se u martu činilo da će ova godina prilično svima da nam se oduži. Planovi koje sam na njenom početku pravila sada mi deluju kao da ih je neko drugi za mene smislio - toliko su daleko od ostvarivog.
Srećna okolnost u tom višenedeljnom boravku kod kuće bila je ta, da je bar vremena za čitanje bilo na pretek. Jesam li ga dovoljno iskoristila? Nisam sigurna, ili, bar onoliko koliko mi je raspoloženje to dozvoljavalo.
Nedavno sam pregledala sve te pročitane naslove do sada, prisećajući se kakve su mi utiske ostavili. Jesam li neku knjigu previdela i da li sam sa nekom samo gubila vreme? Pomislila sam i da bi možda moglo da bude zanimljivo da napravim listu onih koje se iz nekog razloga posebno izdvajaju, bilo po dobrom ili... i ne baš najboljem utisku.

I, evo tog ’’the highs and the lows’’ knjiškog popisa:

1. Najbolja knjiga AMERIKANA/Čimamanda Ngozi Adiči

Očigledno, sada moram da se odlučim samo za jednu knjigu, mada sam tokom proteklih meseci pronašla nekoliko mogućih favorita, ali to bi mogao već da bude post sam za sebe. Ipak, bez previše dvoumljenja, biram - ’’Amerikanu’’. Zavolela sam je od prve stranice, što mi se i ne dešava previše često.
Svidelo mi se pitko i jednostavno pripovedanje Adiči o veoma kompleksinim temama poput rase, roda, identiteta i iseljeništva, a kroz nežnu ljubavnu sagu dvoje mladih Nigerijaca Ifemelu i Obinzea. Poseban detalj u romanu su autorkini osvrti na kulturološke razlike tri kontinenta gde smešta radnju svog romana kojima istinito i potresno opisuje glavne motive kojima se u knjizi bavi. Ovo je aktuelna, savremena i neposredno ispričana priča, a istovremeno je i ozbiljna društvena kritika.   

Prikaz romana možete pročitati ovde.

2. Najveće iznenađenje ZOVEM SE LUSI BARTON/Elizabet Straut

Ovo je prva kjiga E. Straut koju sam pročitala i ne znajući mnogo o njenim naslovima od ranije i nasumično birajući baš ovaj u knjižari, nisam znala šta mogu da očekujem. Ali nakon što sam upoznala ovu junakinju, bila sam rešena da što pre pronađem i pročitam i sve preostale autorkine knjige.

Priča o Lusi Barton je priča o bolnom i komplikovanom odnosu majke i ćerke, o problematičnoj porodici i nefunkcionalnim odnosima. Naizgled uzdržana i udaljena veza zapravo je ispunjena najrazličitijim emocijama i koliko god one bile zamršene, ispod njih se ipak nazire nežnost.

Pisanje Straut o osećanjima i međuljudskim odnosima je posebno i izuzetno dirljivo. Njeni likovi u romanima ni po čemu nisu uobičajeni, možda i zbog toga što u svakom uspeva da istakne najskrivenije delove ljudske duše i na njoj svojstven način, podjedako netipično, napiše sagu o njihovim životima. I ma kako drugačiji, istovremeno su i jedni od nas, jer kod junaka Straut često otkrijemo delove sebe koje ponekad nerado priznajemo.

Još nekoliko predloga među naslovima Elizabet Straut pronađite u blog postu.

3. Najzabavnija knjiga GRAD DEVOJAKA/Elizabet Gilbert

Kako bih mogla da odolim priči čija je radnja smeštena u njujorškom teatru četrdesetih godina prošlog veka? Uz mnoštvo živopisnih pozorišnih ’stanovnika’ i njihovih nesvakidašnjih života, nemoguće je ne voleti ovu priču sa ulica Menhetna čija je glavna junakinja mlada bunotvnica koja se tek upoznaje sa ’pravim’ životom, a koja u godinama kasnije postaje samosvesna žena koja se ne plaši da živi po svome.

Dopala mi se ova priča o sazrevanju i suočavanju sa sopstvenim greškama baš kao i njena optimistična poruka o mogućnosti da ih sami sebi oprostimo. 

Zabavite se uz prikaz ovog romana.

 

4. Najinspirativnija knjiga MOJA PRIČA/Mišel Obama

Što me navodi da je uskoro ponovo pročitam...

Uživala sam u ovoj nadahnjujućoj knjizi i posebno u stranicama na kojima piše o svojoj posvećenosti obrazovanju, o ljubavi prema porodici, o mogućnosti ličnog napretka. 
Iznad svega, bilo mi je značajno što negde mogu da pročitam o važnosti vrednosti na kojima je odrastala moja generacija, kao i mnoge pre nje, a koje mi se prečesto danas čine zanemareno.

Ova knjiga je više topla, porodična i lična priča, nego sled događaja u profesionalnom i političkom životu autorke. Kako i sama piše, ovi memoari se čine poput priče sasvim obične osobe koja se u jednom trenutku našla na neuobičajenom mestu.

 

5. Knjiga koja me je oraspoložila ONO ŠTO SASVIM SIGURNO ZNAM/Opra Vinfri

’’Treba da se igramo, da se smejemo, da osećamo radost...’’, napisala je Opra, što zapravo sjajno sumira poruku koju nam knjiga ostavlja nakon čitanja.

U ovom vedrom naslovu sabrane su Oprine kolumne iz časopisa ''O'' u kojima se bavila najrazličitijim temama iz svakodnevnog života svih nas i takvo zajedničko iskustvo čini ih inspirativnim i motivišućim čak i utešnim. Zabavila me je nizom ne baš idiličnih situacija kojih se autorka priseća iz svoje karijere i privatnog života, ne propuštajući da im se i sama nasmeje.  

Kada vam zatreba štivo za dobro raspoloženje i nadahnuće za pozitivan osvrt na svet, ne tražite dalje. 

 

The Highs and the Lows 2

 

6. Omiljeni lik 'Baka' MOJA BAKA VAM SE IZVINJAVA/Fredrik Bakman

Bakmanova Baka ne samo što sjajno priča priče, već se na momente čini čudesnom kao da je upravo pristigla iz Alisine zemlje čuda. Zavolela sam je i zbog toga što me je nežno podsetila na moju baku.

Naravno, Bakmanova je izmaštana pa zato i umnogome drugačija od moje bake, ali po nečemu joj je ipak veoma slična. Kao uostalom i većina drugih – ne bih rekla po odnosu sa svojim unucima, već pre, po savezu sa njima. A dok sam odrastala, bila je baš ona osoba kakva mi je tada bila potrebna.

 

7. Novo izdanje koje još nisma pročitala, a želela bih SVE ŠTO ZNAM O LJUBAVI/Doli Olderton

Britanska novinarka Doli Olderton piše o svom životu u dvadesetim, o sazrevaju, ljubavnim vezama, o prvim poslovima i 'ličnim' društvenim katastrofama...o čemu mi je uvek interesantno da čitam i, lako da se nasmejem - naravno tek sada, kada su takvi događaji već iza mene.

Razlog više da knjigu ne propustim je tipičan britanski humor i satira u istm maniru, što su i istaknute karakteristike ovih memoara, kao i napisi kritike u kojima je porede sa Norom Efron (!) – što je za mene i više nego dovoljna preporuka.

 

8. Iščekivano izdanje u drugoj polovini godine DOBAR DAN TUGO/Fransoaz Sagan

Već je na polici...

Sačuvala sam je za vikend, da prizovem malo francuske nonšalantnosti uz šolju kafe i ukusan kroasan, zaintrigirana rečima same autorke - ''instinktivna i sirova knjiga prožeta je senzualnošću i nevinošću, eksplozivnom mešavinom koja uzbuđuje danas koliko i juče.'' 

 

9. Knjiga koja me je (skoro) rasplakala ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA/Maja Anđelou

Ovo je potresna priča o ranim godinama poznate američke književnice, koja svedoči o rasizmu, nasilju, nepravdi, nemoći... Iako progovara o vremenu koje je davno iza nas, ona podseća na to da su brojne teme o kojima piše i danas jednako aktuelne.

 

10. Najveće razočaranje NETIPIČAN TIP/Tom Henks

Priznaću 'teška srca’, jer sam sve nade polagala u gospodina Henksa, ali njegova knjiga nije bila moja 'šoljica čaja'. Razumećete koliko mi je zbog toga žao ako i sami godinama vrtite njegove filmove i iznova potvrđujete zbog čega je Tom Henks tako velika glumačka zvezda. Ipak, kao pisac na mene nije ostavio naročit utisak. Zapravo, čitajući priče u 'Netipičnom tipu' očekivala sam nekakavu važniju poentu i zaista sam bila strpljiva, pa još malo sačekala, dala još jednu šansu i opet malo pričekala, ali nije je bilo...

 

Ovako izgleda moj polugodišnji osvrt na pročitano do sada, zanima me da li je vaša omiljena knjiga koju ste čitali ove godine među njima? Ili ona koja vam se čini kao potpuni fijasko?

 

 

 

 

 

Detalji o knjigama: Amerikana/Čimamanda Ngozi Adiči; Laguna, 2014; 560 str.

                              Zovem se Lusi Barton/Elizabet Straut; Booka, 2016; 152 str.

                              Grada devojaka/Elizabet Gilbert; Laguna, 2020; 487 str.

                              Moja priča/ Mišel Obama; Planetopija, 2019; 439 str.

                              Ono što sasvim sigurno znam/Opra Vinfri; (Publik praktikum) - Harmonija, 2018; 167 str.

                              Moja baka vam se izvinjava, Fredrik Bakman; Laguna, 2018; 455 str.

                              Doli OLderton/ Sve što znam o ljubavi; Laguna, 2020; 310 str.

                              Dobar dan, tugo, Fransoaz Sagan;Laguna, 2020;131 str.

                              Znam zašto ptica u kavezu peva, Mana Anđelou/ Štrik, 2019; 274 str.

                              Netipičan tip/Tom Henks; Laguna, 2019; 402 str.

 

Photos by So Many Wishes... 

 

More in this category: ŠTA SAM PROČITALA U JULU
Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.