5 | 8 | 2020

ŠTA SAM PROČITALA U JULU

Čitanje u julu, priznajem, bio je pravi izazov za mene, zbog čega u ovomesečnom zaokruživanju imam samo tri naslova. I ma kako mi taj broj delovao skromno, teši me to što sam svaku od ovih knjiga zaista, zaista želela da pročitam, pa mi čak ni iščekivanje novih izdanja nije teško palo. Pritom, jedna od njih ostavila mi je poseban utisak i bila bi prava šteta da se nije našla na listi ovog meseca.

Ako mene pitate, treba li vam inspiracija za nekakvo štivo na odmoru - svaka od njih dobro bi se uklopila.

U nastavku su kratki osvrti na radnju ovih knjiga uz nekoliko mojih utisaka o njima - nadam se da će biti od pomoći pri tom, (još kratko) ’’letnjem’’izboru za čitanje.

 

***

VREME SVINGA/Zejdi Smit

Roman čija je priča izgrađena na prijateljstvu dve devojčice, upletena u njihove porodične odnose, poreklo i vaspitanje, dok je istovremeno i osvrt na njihovo odraslo doba.

Sledeći Trejsi i svoju (neimenovanu) naratorku od vremena kada su bile dve male ljubiteljke plesa, autorka slika njihove osobenosti, prelomne trenutke tokom tinejdžerskog doba, sve do različitih životnih tokova u zrelijim godinama.

Trejsi ostaje na mestu na kom je odrastala, živi sa svoje troje dece, a nakon više godina bavljenja plesom, iako veoma talentovana, ne postiže naročit uspeh. Njena prijateljica i junakinja romana, nakon razvoda roditelja živi sa majkom koja teži da se iz margine istakne obrazovanjem te u narednim godinama stiče ugled svojim aktivizmom i zalaganjima u lokalnoj zajednici.

Kada se nakon školovanja zaposli kao asistentkinja poznatoj internacionalnoj zvezdi, sa njom putuje u Afriku kako bi u okviru humanitarnog rada kojim se njena šefica bavi učestvovala u realizovanju projekta izgradnje škole za tamošnje devojčice. Nakon susreta sa novim kontinentom i ljudima koje tom prilikom upoznaje uslediće niz događaja koji će autorkinu naratorku vratiti na  mesto odakle priča započinje.

U ovom romanu čini mi se, mnogo je važnih junakinja. Nije to samo naratorkina uloga kako bi se isprva moglo zaključiti, jer saznajući više o njenom životu upoznajemo i preostale ženske likove - koji u ovoj priči dominiraju.

Čitajući o njima autorka nas vodi do nekoliko važnih tema kojima se bavi u knjizi. Naime, otkrivajući mesta na kojima se u različitom odnosu ukrštaju njihova rasa, klasa i rod i prikazujući složenost ovih karakteristika ona progovara na koje se načine takvi čvorovi u savremenom društvu otpetljavaju. Takođe, ona ovoj sagi dodaje još nekoliko slojeva dotičući se ženskog prijateljstva, majčinstva, obrazovanja...

Zejdi Smit daje zanimljiv uvid u teme kojima se knjiga bavi, dopada mi se njeno pisanje i način na koji ih predstavlja. Ipak ponegde mi je nedostajalo više objašnjenja, želela bih da se više zadržala na analizi sporednih likova na stranicama na kojima piše o Africi.  

                            

TRI ŽENE/Lisa Tadeo

Tri paralelne priče, intimne ispovesti tri stvarne junakinje u kojima autorka ispituje - želju. Beležeći veoma lična, bolna iskustva sagovornica, Tadeo svoj motiv još i detaljnije istražuje dovodeći ga u vezu i sa drugim aspektima njihovog života.

Megi je sedamnaestogodišnjakinja koja se upušta u vezu sa svojim oženjenim profesorom, a nekoliko godina kasnije, bolje razumevajući dinamiku tog odnosa, događaji iz prošlosti dovešće do sudskog procesa.

Lina je domaćica i majka u ranim tridesetim čiiji je odnos sa mužem odavno zahladneo. Očajna i nezadovoljna, ona započinje avanturu sa nekadašnjim momkom iz srednje škole.

Sloun je uspešna, atraktivna mlada žena. Reklo bi se u srećnom braku, ako se izuzmu sklonosti njenog supruga zbog kojih će, baš kao i njena reputacija u gradu, i sama biti stavljena pred mnogo izazova.

Bez obzira na različiti početak i dalji tok ove tri priče, čini se kako je na samom kraju svake od njih uvek bliskost, a međuprostor je samo pokušaj da se ona dosegne, na različite načine, iz različitih razloga, uslovljen različitim životnim iskustvima i osobenostima junakinja.

Knjiga nije roman, iako mi je tokom čitanja ponekad bilo teško da taj utisak odagnam jer je upravo tako napisana. Reč je zapravo o zapisu Lise Tadeo koji je rezultat njenog višegodišnjeg istraživanja. Kako sama autorka navodi, kroz priče ovih žena pokušava da analizira želju, ipak čini se kako uspeva da ode i dalje, problematizujući u radu i teme poput rodnih uloga, društvenih konstrukta, raspodele moći, stereotipa, dvostrukih standarda, odnosa žena prema ženama i na kraju i ljubavi i lične sreće.

 

FRENI I ZUI/Dž. D. Selindžer

Na samom kraju, ne mogu da ne pomenem - ova knjiga je moj omiljeni izbor ovog meseca.

Freni i Zui su najmlađa deca u porodici Glas. Studentknja Jejla i dvadesetpetogodišnji glumac nesvakidašnje su inteligentni, obrazovani i sposobni.

Uprkos svim okolnostima koje im naizgled idu u prilog, Freni se nalazi na teškoj životnoj prekretnici. Dramatično proživljavajući nezadovoljstva i razočaranja ljudima i društvom u kom živi, ona se vraća u porodični dom. U pokušaju da pomogne sestri kako bi prebrodila trenutnu krizu Zui kroz razgovor sa njom na specifičan način produbljuje i analizira mane sveta koje je bole, otkrivajući na taj način i sopstveni očaj. Ipak na samom kraju dolaze do izvesnog razrešenja.

Pitate li mene, mnogo je podvučenih redova u ovoj knjizi, zaista sam uživala u čitanju Selindžerove nesvakidašnje proze i svemu što je kroz svoje junake želeo da prenese. Na momente, Freni i Zui delovali su mi poput živog pozorišnog komada koji sam upravo pogledala. 

 

 

 

Zanima me, da li ste već čitali neke od ovih knjiga i kako se vama dopadaju?

 

 

 

 

 

Detalji o knjigama:   Tri žene/Lisa Tadeo; Booka, 2020; 33 str.

                                   Vreme svinga/Zejdi Smit; Arete, 2019; 413 str.

                                   Freni i Zui/ Dž. D. Selindžer; Lom, 2017; 170 str.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by So Many Wishes...

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.