25 | 3 | 2017

DIY: Začini u saksijama

   Gledajući emisije na ’’food’’ kanalima u kojima najpoznatiji svetski kuvari ležerno pripremaju komplikovane obroke ’’u svom domu’’, a potom ih u pažljivo odabranom posuđu poslužuju porodici i prijateljima okupljenim u uređenim baštama, privučena ugodnom atmosferom trenutno poželim da sam tamo. Naravno da znam da je to set iza koga stoje na desetine kulinarskih prvaka, dizajnera, producenata...Ipak, moram im priznati, uradili su odličan posao. Znaju kako kucaju srca njihove publike i sa tim su dobro računali.
Ali, nije hrana ta koja me privlači, niti me je Džejmi Oliver ubedio da mogu da napravim ručak za svega petnaest minuta (bar ne onaj koji je skuvan), a najmanje gajim nade da ću ovladati njegovim veštinama, kada i na prevrtanje palačinke gledam kao na prilično neizvesnu avanturu. Zapravo, ja uživam u savršenom dekoru, uređenim kuhinjama i terasama koje su za mene u stvari najveće zvezde ovakvih emisija. Praktične, ušuškane, retro kuhinje u kojima je svaki detalj ukusno kombinovan. Raznobojne činije, gomile šerpi i ostale kuhinjske opreme...i ono što mi prvo zapadne za oko- prozor ispod kog je obično nekoliko saksija sa svežim začinskim biljkama, čija, rekla bih neurednost, daje ovoj prostoriji poseban šarm. Dekorativo ali i praktično, jer je na dohvat ruke. Detalj koji će ubediti svakog gosta da se s vašim jelima ne treba šaliti.StockSnap Cole Hutson manja
Kako su februar i mart meseci kada se većina ovih biljaka seje, odlučila sam da moj ovomesečni ’’uradi sam ’’projekat bude slična ’’bašta’’ i da ću uskoro u sopstvenoj kuhinji imati iste sveže začine. I to ne uz pomoć rasada. Daleko ambicioznije, začinske biljke ću odnegovati iz semena, za početak mirođiju, vlašac i peršun.
Pošto nisam stručnjak, istraživala sam i zapisala nekoliko saveta i trikova, kako uspešno uzgajati sopstvenu začinsku baštu- u saksijama na prozoru kuhinje ili na terasi:

1. Mesto - pri odabiru vrste koju želite da posejete, obratite pažnju koliko će svetlosti dopirati tokom dana do vaših biljaka, na mestu na kom ste odlučili da postavite saksije.Tako je mesto ispod prozora gotovo idealno za veliki broj začinskih biljaka jer im je uglavnom potrebno zaklonjeno mesto i oko šest sati svetla. Na poleđini pakovanja većine semena naznačeni su uslovi potrebni za razvoj kao i vreme setve, što će vam značajno olakšati izbor. Pogodno bilje za uzgajanje unutra na prozoru je vlašac, peršun, bosiljak, mirođija i nana.
2. Zemlja – za rast biljaka važna je drenaža i neophodna je kvalitetnija zemlja, koju možete naći u gotovo svakoj cvećari ili za ove namene specijalizovanoj prodavnici.
3. Saksija – nabavite saksije ili sandučiće sa rupom na dnu, ispod kojih ćete staviti tzv. tanjriće koji uglavnom idu u paru sa posudom za cveće. One nikako ne smeju biti plitke, niti suviše malog prečnika. Moj predlog su zemljane ili keramičke saksije, koje izgledaju znatno atraktivnije od plastičnih. Mogu se naći u najrazličitijim bojama ili ih možete ofarbati sami, što će vašoj kuhinji dati poseban šarm.
4. Sejanje - prema nekim predlozima, dno saksije možete prekriti kamenjem, preko kog se stavlja zemlja. Seme prospite na dubini oko 2cm, a potom ga prekrijte ostatkom zemlje do vrha saksije i pažljivo zalijte. Sejanje ne bi smelo da bude previše gusto, kako bi biljka imala dovoljno prostora da se razvija. Potom možete saksiju prekriti providnom plastičnom kesom, folijom ili staklom, a kad seme isklija ovaj pokrivač se sklanja kako bi biljka nastavila nesmetano da raste.
5. Zalivanje – kada je potrebno zalivanje najbolje ćete zaključiti ako uronite prst u zemlju, te ukoliko primetite da je suva, obavezno pažljivo dodajte vodu. Tokom letnjih meseci, zalivanje je najbolje rano ujutru ili uveče, nikako po najvećoj vrućini. Koliko je biljkama potrebno vlage, zavisiće i od same vrste, tako je žalfiji ili ruzmarinu potrebno manje vode nego vlašcu, peršunu ili bosiljku.
6. Prikupljanje - nakon što vaše začinsko bilje izraste, potrebno je redovno odsecanje listova (koje naravno možete upotrebiti tokom kuvanja) jer im se i na taj način obezbeđuju uslovi za dalje napredovanje.

Odabir odgovarajućeg začina koji se dodaje jelima danas je prava umetnost. Dodavanjem svežih začina, možete unaprediti stare recepte ili smišljati nova jela specifične boje i teksture.
Živopisna začinska bašta na dohvat ruke biće praktičan i dekorativan detalj u vašoj kuhinji, istovremeno će jelima dati jedinstven ukus, miris i neverovatan izgled pri serviranju, a vašem kulinarskom umeću specifičnost.

I ne zaboravite da napišite, koji je začin najzastupljeniji u vašoj kuhinji?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          photos by Annie Sprat, Cole Hutson via stocksnap.io

Aleksandra Lukic Golijanin

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.