2 | 3 | 2020

FEBRUARSKO ČITALAČKO ZAOKRUŽIVANJE

Posle uobičajne praznične gužve tokom decembra, pa nezaobilaznog januarskog bluza i svođenja računa, februar mi je uvek onaj dobrodošli mesec kad se utisci konačno poslože i sve se ponovo vrati na uobičajenu rutinu.
Kako ja zamišljam zimsku idilu, prethodni mesec je trebao biti snežan i znatno hladniji što bi zapravo bio odličan izgovor za ostajanje kod kuće na nekom toplom mestu uz nezaobilaznu knjigu, naravno.

FEBRUARSKO KNJIŠKO ZAOKRUŽIVANJE 2

Možda ove godine februar nije bio romantičan kako sam ja priželjkivala, ali je svojim laganim tempom ipak ostavio dovoljno vremena za čitanje.

Tako je moj knjiški skor za drugi mesec - pet naslova, iako sam, priznaću - očekivala više. Ali u poređenju sa januarom kada sam zarobljena u prazničnom limbu uspela da dovršim samo dve knjige, ipak je nekakav napredak.

U nastavku su moji februarski čitalački utisci:


FEBRUARSKO KNJIŠKO ZAOKRUŽIVANJE 3

TAMO GDE RAKOVI PEVAJU/Delija Ovens

Atmosfera ovog romana je sasvim sigurno njegov najbolji deo. Iako sama radnja o kojoj se toliko pisalo nije bila ono što sam prema tome očekivala, način na koji autorka piše o prirodi, o njenoj neraskidivoj vezi sa čovekom i kako analizirajući ponašanje životinjskih vrsta izvodi zaključke o ljudskoj prirodi, ovoj priči dalo je osobenost. 
Roman je smešten među trilere, ali ako poput mene niste ljubitelji ovog žanra pa bi ta činjenica već na početku mogla da vas odbije, dodaću da ne treba da očekujete tipičan žanrovski zaplet. 

Prikaz romana je u prethodnom postu, pročitajte ga ovde.

Ako ste zaljubljenik u prirodu i pomalo avanturista, sigurna sam da će vam se roman dopasti.


IMFEBRUARSKO KNJIŠKO ZAOKRUŽIVANJE 4

ZOVEM SE LUSI BARTON/Elizabet Straut

Žao mi je što ova knjiga nema svoj post na blogu. Jer ne samo da mi se dopala, (iako pre čitanja uopšte nisam imala predstavu o tome šta mogu da očekujem), već mi se od početka čitanja neprimetno uvlačila pod kožu pa joj se i nedeljama kasnije vraćam u mislima. 

Zato je jedan od mojih martovskih izbora knjiga ‘’Sve je moguće’’, iste autorke, koja je, iako nije nastavak naslova ‘’Zovem se Lusi Barton’’, na izvestan način sa njom povezana, zbog čega se nadam da će mi dodatno zaokružiti utiske.
Nakon toga, prelazim na ‘’Oliv Kiteridž’’ zbog koje sam prilično nestrpljiva i po ko zna koji put uporno obećavam sebi da neću TV seriju pogledati prvo.


FEBRUARSKO KNJIŠKO ZAOKRUŽIVANJE 5

ZOVI ME SVOJIM IMENOM/Andre Asiman

Čitajući ovaj roman na momente mi se činilo da osećanja ispred mene zaista oživljavaju toliko je Asiman uspeo da pronikne i u reči pretvori čak i najdublje skrivene slojeve ljudskih emocija.


 FEBRUARSKO KNJIŠKO ZAOKRUŽIVANJE 6

 ZNAM ZAŠTO PTICA U KAVEZU PEVA/ Maja Anđelou

Autobiografski roman o nesvakidašnjem životu Maje Anđelou je potresan zapis o predrasudama, nepravdi, diskriminaciji, nemoći...Sačuvala sam mnogo citata iz ove knjige.


FEBRUARSKO KNJIŠKO ZAOKRUŽIVANJE 7

NEMOJTE OVO DA POKUŠAVATE KOD KUĆE/Kejti Pirson

Stvarno sam se zabavila čitajući ovu knjigu, iako mi se u početku nije dopala zamisao na kojoj je priča izgrađena jer o radnji saznajemo kroz e-mejlove koje glavna junakinja upućuje porodici, prijateljima i saradnicima, a ne na osnovu neposredne komunikacije među likovima.
Ali, ako je moguće zamisliti priču koja je duhovita i šarmantna, a istovremeno i dirljiva i tužna, onda je baš o takvoj ovde reč.
U moru modernih romana koji veličaju karijere, prezauzetost i nedotatak slobodnog vremena zarad profesionalnog ostvarenja, ovaj roman je njihova sušta suprotnost.
Slikajući događaje unutar jedne porodice sa mnoštvom raznolikih likova, podseća na važnost bliskih veza i odnosa, a ako mene pitate, baš zbog toga je i osveženje.
Topla priča zbog koje se morate osećati dobro.


Možda u februaru nisam pronašla novi omiljeni naslov, ali sam ipak zadovoljna izborom različitih žanrova (što je i jedna od mojih čitalačkih odluka za 2020).
Za mart sam odavno pripremila spisak knjiga, a neke među njima su toliko sveže da ih svakog trenutka očekujem na knjižarskim policama, poput novog romana Elizabet Gilbert kom se već unapred radujem.

 

 

Kakvi su vaši čitalački planovi za sledeći mesec? Jeste li tokom februara čitali roman kom biste dali 5*?

 

 

Detalji o knjigama: Tamo gde rakovi pevaju/Delija Ovens; Vulkan izdavaštvo, 2019; 315 str.

                               Zovem se Lusi Barton/Elizabet Straut; Booka, 2016; 152 str.

                               Zovi me svojim imenom/Andre Asiman; Štrik, 2018; 237 str.

                               Znam zašto ptica u kavezu peva/Maja Anđelo; Štrik, 2019; 274 str.

                               Nemojte ovo da pokušavate kod kuće/Kejti Pirson; Narodna knjiga-Alfa, 2004; 332 str.

 

 

 

 

 

 

Photos by So Many Wishes...

 

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.