3 | 7 | 2020

ŠTA SAM PROČITALA U JUNU

Kako mi se čini prethodnih nedelja, odlazak u park i vožnja biciklom po gradu apsolutni su ‘’highlight of my day’’ (što me je prilično zbunjujuće i svakako neželjeno vratilo u osnovnu školu), a dodam li tom popisu još naravno šta drugo do knjige (i to ne zato što su nekakva čudnjikava, par decenija zakasnela obavezna lektira), popis moje zabave prethodnog meseca je potpun. Sasvim mi je jasno da se ništa od ovoga ne bi moglo podvesti pod - naročito uzbuđujuće, ali, delom iz sasvim očiglednih razloga, a delom i što nikada i nisam bila osoba ‘od bungee jumpinga’ moj jun je izgledao upravo tako.

Ipak, u isto vreme, uspela sam da pronađem čak dva naslova koja su mi se svidela. Knjiški gledano – dobar skor, zbog čega ne propuštam da podelim utiske sa vama:

***

GRAD DEVOJAKA/Elizabet Gilbert

Roman koji me je već nakon nekoliko stranica potpuno uvukao u svoju priču, čemu je naročito doprineo ambijent Njujorka četrdesetih godina prošlog veka i atmosfera glamuroznog teatarskog života na Menhetnu gde je njegova radnja smeštena. Ubeđena sam da bi odlično izgledao na velikom platnu. Prikaz, ukoliko vas zanima opširnije o knjizi, pronađite ovde.

U malom njujorškom teatru ne baš uglednog imena, sa ansamblom sačinjenim od mnoštva živopisnih likova, a repertoarom od komada diskutabilnog ukusa, mlada Vivijan Moris oduševljeno pronalazi svet za kojim je oduvek čeznula. Tek osvojivši sopstvenu slobodu, ponekad lakomisleno donosi odluke, često se brzopleto upušta u ljubavne odnose i pravi mladalačke izbore...

''Grad devojaka'' je priča o ženskom sazrevanju, o greškama i načinima na koje se sa njima u životu nosimo, o mogućnosti da oprostimo sebi... Dopada mi se mlada autorkina junakinja, zbog svoje neodoljive, mladalačke ushićenosti životom i zbog nesavršenosti koja je čini stvarnom. Ali, još i više, dopala mi se njena starija verzija, njen zreo pogled na proživljena iskustva i njena odlučnost da svoj život, živi po svome.

Od autorke Elizabet Gilbert, ovaj roman bio mi je poprilično iznenađenje sudeći po njenom uspešnom prvencu ‘’Jedi, moli, voli’’ sa kojim gotovo da nema ništa zajdničko. Meni se dopao čak i više i čini mi se da bih ga uskoro mogla pročitati ponovo, kako bih ovog puta, znajući šta da očekujem od priče, više upijala sjajnu njujoršku atmosferu.

 

ONO ŠTO SASVIM SIGURNO ZNAM/Opra Vinfri

Najpre sam mislila kako će ovaj naslov probuditi sve moje ’self-help/popularna psihologija strahove’, očekujući žanrovski stereotip o životnim mudrostima/lekcijama/koracima do... Ipak nisam bila mirna dok ne saznam o čemu to Opra piše. Kako se ispostavilo, knjiga je zapravo bila prilično zabavna i svakako za mene otkrivajuća, što može da posvedoči nebrojeno mnogo podvučenih redova koje želim da zapamtim.

Opra se osvrće na događaje iz ličnog života, dotiče prilično ozbiljne teme i iskreno piše o sopstvenim propustima i strahovima dok istovremeno ne propušta priliku da se nasmeje na svoj račun podsećajući se mladalačkih grešaka.
U ovoj vedroj, laganoj knjižici, sabrane su autorkine kolumne koje je godinama pisala za časopis ’’O’’ i podeljene su u nekoliko segmenata. Bave se najrazličitijim temama iz svakodnevnog života svih nas i upravo takvo zajedničko iskustvo čini ih inspiriativnim, utešnim i motivišućim.

Pročitala sam je za par popodneva i bila oraspoložena njenim stranicama. Očigledno, imala je savršen tajming podsećajući me na ono što svi prečesto zaboravljamo, naročito što ponekad predstavlja prevelik izazov: ’’Treba da se igramo, da se smejemo, da osećamo radost’’, napisala je u svojoj knjizi Opra.

ŠTA SAM PROČITALA U JUNU 2

 

DVADESET JEDNA ISTINA O LJUBAVI/Metju Diks

Ova knjiga napisana je u neuobičajenoj formi i deluje poput ogromnog životnog spiska junaka Dena Mejroka, što mi se od samog početka, uopšte nije činilo kao dobra ideja. Može biti začuđujuće s obzirom na to da ne samo da sam i sama potpuno zaluđena sastavljanjem sličnih nizova i trenutno takvih na stolu imama bar pet, ali takva ideja za knjigu, nije me ni malo oduševila.

Den je bivši nastavnik, sada vlasnik knjižare koja ne posluje najbolje. Sopstveni biznis bio je njegov san, zbog kog će kako uskoro shvata upasti u ozbiljnu finansijsku krizu. Ne želeći da svojim neuspehom razočara suprugu Džil, uporno krije pravo stanje stvari dok se istovremeno sve više oseća nedoraslo uspomeni na njenog preminulog prvog muža, zbog čega prečesto sumnja u sebe i svoje sposobnosti.
Ali nakon što mu Džil saopšti da očekuju bebu, Den će se naći na raskršću zbog čega će učiniti čak i nezamislivo kako bi svoju prorodicu održao na okupu.

Diks svojim romanom na mene nije ostavio poseban utisak, naročito što je ista tema već mnogo puta na sličan način ispričana da mi je u njoj bilo teško da pronađem išta novo što bi je iz te gomile izdvojilo. Sve vreme nedostajale su mi dodatna objašnjenja iz Denovog života, razlozi ponekih događaja, dublje analize odnosa, osećanja...a kako mi se čini, baš zbog svoje ’spisak forme’ je ostala previše štura.

Ipak ne mogu da ne pomenem koliko puta me je autorov humor na račun sopstvenog junaka nasmejao kao i to da mi je ponekad zazvučao poput Hornbija i Parsonsa (i pisanjem i tematikom), a ako mene pitate to nikada nije loša stvar.

 

NETIPIČAN TIP/Tom Henks

Ako ću biti sasvim iskrena, knjigu nisam pročitala do kraja. I to ne zato što nisam imala vremena ili me je nešto sprečilo, već mi se jednostavno nije dalo. Zapravo, nakon prvih nekoliko priča, shvatila sam da nakon svakog početka očekujem da se Henksovim likovima nešto važno desi, ali ni do samog kraja to uglavnom nije bio slučaj.
Ipak, ostaviću mogućnost da je možda ipak samo do mene, da sam možda neku poentu pogrešno shvatila ili previdela, a možda je problem baš u tome što knjigu još nisam završila. Ali, zaista želim da zavolim ovu knjigu zbog čega sam rešena da je pročitam do kraja i tako Henksu pružim još jednu šansu (makar zbog svih onih filmskih uloga u kojima je uvek bio ništa manje nego sjajan i na kraju i mog apsolutnog favorita među ‘feel good’ filmovima ‘’Stigla vam je pošta’’) pa tek onda konačno odlučim o svojim utiscima.

 

 

Imate li svog favorita na mom junskom spisku?

 

 

 

 

 

 

Info o knjigama: Grad devojaka/Elizabet Gilbert; Laguna, 2020; 487 str.

                             Ono što sasvim sigurno znam/Opra Vinfri; Publik Praktikum (Harmonija), 2018; 167 str.

                             Dvadeset jedna istina o ljubavi/Metju Diks; Laguna, 2020; 327 str.

                             Netipičan tip/Tom Henks; Laguna, 2019; 402 str.

 

 

 

 

 

 

 

 

Photos by So Many Wishes...

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.