U stilu ’’kraj-je-meseca-vreme-je-da-saberem-utiske’’, osvrnuću se na tri stvari koje su me apsolutno oduševile tokom marta.
Jedna televizijska serija (zbog koje sam po prvi put u životu iščekivala ponedeljak), jedan dugo najavljivani film (za koji sam se potajno nadala da će biti nešto više od njegovih istoimenih prethodnika) i jedna posebno inspirativna knjiga (koja se nenadano pokazala kao odgovor na neka važna pitanja...)

Nevine laži (Big Little Lies)
Nekoliko prvih najava za ovu mini televizijsku seriju odmah me je zainteresovalo, podsetivši me na seriju ’’Revenge’’. Takođe, želela sam da vidim filmske zvezde poput Nikol Kidman i Riz Viderspun na nešto drugačijem terenu, ovoga puta u jednom televizijskom ’’izdanju’’.
Ovome moram da dodam i ništa manje važno, mogućnost da ukoliko uveče želim da pogledam nešto na TV-u, ne moram da biram između vampira i zombija koji su poslednjih godina kako mi se čini okupirali male ekrane, a njihov fan nikad nisam bila.
Ovo je priča o naizgled skladnim porodicama u šarmantnom gradu pored mora, koja u prvi plan smešta tri žene, otkrivajući njihove međusobne odnose, svakodnevne društvene aktivnosti, porodičnu i partnersku dinamiku. Na prvi pogled - idiličan život, na drugi - ispunjen mračnim tajnama, neprevaziđenim traumama i prikrivenim nasiljem...
Serija je specifičan spoj drame, misterije pa čak i komedije u pojedinim trenucima, a glavni likovi niti su stereotipni niti su jednostavni, zbog čega se već od prve epizode izdvojila.

Lepotica i zver (Beauty and the Beast)
Nakon prvog trejlera sa nestrpljenjem sam očekivala da pogledam ovaj film u bioskopu, pretpostavljaući da će adaptacija bajke zasigurno biti romantična fantazija podređena bioskopskoj publici. Čak iako mi je bajka odavno poznata kao i njena animirana verzija, a uprkos tome što nisam baš uvek oduševljena filmovima u kojima likovi tokom uobičajene konverzacije, ležerno zapevaju, filmu ipak nisam mogla da odolim.
Želela sam da vidim šta će novo uneti ova Diznijeva verzija i na koji način će ponovo biti popularizovana poznata priča.
I zaista, poruke ove bajke o tome da lepota dolazi iznutra, da nam taština i površnost onemogućavaju da istinski sagledamo ljude oko sebe, još jednom su interpretirane.
Ali kao najjači utisak i najznačajniji trenutak u filmu, učinio mi se dijalog između Bel i gospođe Čajnik (Mrs. Potts), kada devojka saznaje ko je Zver zapravo i kako je pažljiv dečak izrastao u nehajnog, uobraženog princa, u vezi sa čim dvorani ništa nisu preduzeli.
Bel je nejasno, ako je princ zbog svoje arogancije uklet, zašto je onda začaran čitav zamak i sve njegove sluge: ’’Ali šta ste vi uradili’’, pitala je Bel. ’’Mi nismo uradili ništa’’, odgovorila je gospođa Čajnik.
Tako je ova romantična bajka za decu sa očekivani srećnim krajem, prerasla u ozbiljnu pouku za odrasle.

Tihi ljudi, Suzan Kejn/ Quiet, Susan Cain
Da li vam se čini da nas moderno društvo svakodnevno tiraniše mitom o poželjnoj agresivnosti? Sa svih strana pristižu slične poruke, iz filmova, serija, knjiga, pa čak i muzike...popularna kultura kao da ponavlja mantru, ukoliko niste dovoljno nametljivi, glasni, pa čak pomalo i agresivni ili ne reklamirate sebe dovoljno, nikada nećete biti uspešni! Vi ste jednom rečju: gubitnik.
Zaista mi je toga preko glave...
Upravo zato me je i zainteresovala knjiga’’Tihi ljudi’’ koju sam sasvim slučajno zapazila u knjižari, pročitavši ispod naziva: ’’Moć introvertnih u svetu koji ne prestaje da priča. Za sve one blage, povučene i obzirne, koji ne viču i ne umeju da se nametnu i za one koji sa njima žive, rade ili ih vole.’’
Autorka Suzan Kejn u knjizi objašnjava kako je savremeno društvo omađijano idealom ekstrovertnosti i argumentuje zbog čega je takav stav pogrešan.
Odlična knjiga za sve koji se ne pronalaze u modernom poretku, ulivajući im nadu da i za njih zasigurno postoji odgovarajuće mesto.

Ako sam vas zainteresovala da nešto od prethodno pomenutog pročitate ili pogledate, ne zaboravite da posle napišete utiske u komentarima ili podelite još nekoliko preporuka koje se nisu našle na ovoj listi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          photo by Tracy Thomas via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task