Pretražujući pre nekoliko dana po naslovima svojih nešto starijih, već pročitanih knjiga, u želji da se podsetim onih koje su mi ostavile poseban utisak, naišla sam na ‘’Tajni život pčela’’, autorke Sju Monk Kid . Možda ste se do sad već susreli sa ovim romanom, ali ukoliko postoji i najmanji deo onih koji nisu imali tu priliku, sigurna sam, vredno ga je pomenuti još jednom.
Pomalo ekscentrične junakinje, naizgled slučajno isprepletanih života, ispričale su čudesnu priču o saosećanju i razumevanju, o utešiteljskoj snazi ženskog zajedništva i solidarnosti. Takođe, ovo je i priča o sudbinima žena, unapred predodređenim njihovim polom i bojom kože, koja objašnjava iracionalnost takvih uverenja i otkriva društvene konstrukte, veličajući žensku snagu i njene potencijale.‘’Tajni život pčela’’ govori o potrebi za pripadnošću, o potrazi za porodicom i domom i o mogućnosti da je stvorimo na sasvim neočekivanom mestu i u nesvakidašnjem obliku. Na kraju, ovo je svakako roman o izuzetnoj moći ljubavi u isceljivanju ljudske patnje.
Šezdesetih godina prošlog veka na jugu Amerike, četrnaestogodišnja devojčica Lili Ovens živi sa nasilnim ocem i sluškinjom Rozalin koja je odgaja i jedina joj je prijateljica. Ona ima tek nekoliko uspomena na svoju majku i sve što želi je da sazna više o njoj i istinu o tome kako je preminula. Nakon incidenta zbog kog je Rozalin uhapšena, a potom smeštena u bolnicu, Lili odlučuje da zajedno pobegnu iz grada. Sklonište i pomoć pronalaze kod tri sestre, pčelarke, Afro-Amerikanke - Avgust, Džun i Mej, prilagođavajući se njihovom životu i navikama. Vremenom, one postaju Lilina porodica, a njihova kuća njen novi dom, dok istovremeno otkriva tragičnu istinu o sudbini svoje majke...
Knjiga ‘’Tajni život pčela’’ nalazila se na listi bestselera New York Times-a i bila je nominovana za nekoliko važnih nagrada. 2008. godine, snimljen je istoimeni film, gde su glavne uloge tumačile Dakota Fening (kao Lili), Kvin Latifa, Ališa Kiz i Dženifer Hadson. Iako sam prilično sumnjičava kada su u pitanju ekranizacije romana, rekla bih da je ovaj film relativno verno prikazao svoju štampanu imenjakinju.

Ipak, ukoliko je već niste pročitali, predlažem da se ova knjiga obavezno nađe na vašoj ‘’to read’’ listi...i ne zaboravite da ostavite u komentarima preporuku za naslov koji je na vas ostavio snažan utisak.

 

 

         

 

          photo by Gaelle Marcel via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task