12 | 3 | 2017

‘’Rainy’’ Cultural Guide

   Kišni martovski dani kao stvoreni su da istražimo po aktuelnim kulturnim dešavanjima i prkoseći oblacima koji uporno ometaju dolazak toliko očekivanog proleća, vikend ipak provedemo van kuće u zanimljivom obilasku.
Tri su se predloga posebno izdvojila ovog meseca i ukoliko ste u mogućnosti nemojte ih propustiti.

Mjuzikl ''Violinista na krovu'’ u režiji Atile Bereša, na repertoaru je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 22. marta.
Iako je protkana humorom, ovo je potresna priča o sudbini siromašnih Jevreja u Rusiji početkom prošlog veka, priča o ljubavi i istovremeno borbi za očuvanje tradicije i nezaustavljivim promenama i razvoju.
‘’Violinista’’ je 1964. godine praizveden na Brodveju, a do danas je jedan od najpopularnijih i najizvođenijih mjuzikala ikada. U SNP-u je prvi put postavljen 1992. godine, kada je glavnu ulogu igrao Zafir Hadžimanov, a na repertoaru pozorišta nalazio se 12 sezona. Takođe, primer je ovog žanra koji svakako treba bar jednom videti.

U Kući legata u Beogradu u toku je izložba Pikaso - izbor dela iz Vollard suite, ne toliko česta prilika da pogledamo stvaralaštvo ovog značajnog umetnika, zbog čega je takav događaj još interesantniji. Ciklus obuhvata ukupno 100 radova koje je Pablo Pikaso stvarao u periodu od 1930. do 1937. godine koristeći različite grafičke tehnike, a beogradskom izložbom biće prikazana čak 84 njegova dela.
Inače, Vollard Suite je nastao na predlog galeriste i izdavača Abroaza Volara koji je 1901. godine organizovao prvu parisku izložbu mladom i tada još neafirmisanom umetniku u svojoj galeriji.

I poslednji predlog za mart je film ''Džeki'' , od ovog meseca i u našim bioskopima.
Ova drama sagledava događaje koji su usledili nakon stradanja američkog predsednika Kenedija 1963. godine, ali iz ženske perspektive. Prikazujući prvu damu kako se nosi sa teškim gubitkom, film otkriva njenu snagu, ljubav i težnju da objasni nasleđe svog supruga. Nasuprot čestim prikazima Žaklin ''Džeki'' Kenedi u popularnoj kulturi kao supruge predsednika ili modne ikone američkih žena šezdesetih godina, ličnost prve dame sada dobija novu dimenziju.
Naslovnu ulogu u filmu tumači Natali Portman, čiju su interpretaciju kritika i nekoliko važnijih američkih magazina opisali kao pažljivu i inteligentnu što je dodatna preporuka da ukoliko ste u mogućnosti ne propustite njegovo prikazivanje.

I pre nego što pođete, podsetiću vas na kišobran:). Složićete se, nekoliko hladnijih dana do proleća ne mogu nam pokvariti dobro raspoloženje kada smo u ovako dobrom društvu...
I ne zaboravite da napišete, da li se na vašem spisku našao još neki interesantan događaj koji nije među ovim predlozima?

 

 

 

 

 

 

 

            photo by Jake Hills via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task