12 | 2 | 2020

TAMO GDE RAKOVI PEVAJU/Delija Ovens

Htela sam da budem dosledna i da, kako ne bi ostale samo prazno slovo na papiru, svoje novogodišnje čitalačke odluke o kojima sam već pisala, ovog puta zaista i poštujem.Tako sam u potrazi za knjigom koja bi mogla biti makar mali iskorak iz žanrova koje uobičajeno čitam, na ovu naišla sasvim slučajno na internetu. Triler kako je žanrovski određena, ’’Tamo gde rakovi pevaju’’, prema zapletu na koricama, verovatno bih u nekom drugom slučaju zaobišla, ali, u opisu stajalo je i kako je ovaj roman ’’oda lepoti i moći prirode’’ zbog čega sam pomislila ’’biće to pravi izbor’’.


’’Tamo gde rakovi pevaju’’ je priča o Kaji Klark, napuštenoj šestogodišnjoj devojčici čija je porodica rasturena siromaštvom i nasiljem. Ostavljena, živi u kolibi u močvari nadomak malog grada u Severnoj Karolini i prinuđena je da se sama snalazi. Živeći oduvek na obodu grada, samo se u retkim prilikama, nevoljno sretala sa meštanima za koje je neprilagođena, prljava divljakuša - Devojčica iz močvare prema kojoj nisu blagonakloni.

Izolovanoj od zajednice Kaji je uobičajeni gradski život nepoznat, a jedino što joj je zaista blisko je močvara. Svoje vreme provodi osluškujući život u njoj, posmatrajući biljni i životinjski svet oko sebe učeći da mu se prilagodi i prati sopstvene instinkte pokušavajući da preživi.

Odrastajući u nesvakidašnju, ali nežnu i inteligentnu devojku, iako godinama izbegava dodir sa tamošnjim porodicama, Kaja privlači pažnju popularnog lokalnog mladića. Želeći da pobegne od samoće i oseti nežnost i pripadanje suočiće se sa ozbiljnim posledicama tog odnosa...

Osobenost ovog romana je u njegovoj atmosferi i opisima močvare u kojoj je radnja smeštena. Glavna junakinja Kaja neobična je protagonistkinja, a zbog svog načina života naročito je intrigantna. U jednom trenutku ona je neukrotiva, gotovo divlja, poput okruženja u kom je ostavljena da preživi, a već u sledećem, samo je usamljena, ranjiva devojčica.

I dok je njeno poštovanje prirode, razumevanje živog sveta u njoj i zaključivanje o ljudskim navikama i karakterima prema ponašanju životinjskih vrsta fascinantno, nekoliko detalja u ovoj priči ne čini mi se dovoljno uverljivo. Nije li teško zamisliti da devojčica od šest, sedam godina, potpuno sama i bez ičije pomoći opstane u divljini?

Ipak, ako stignete do poslednjeg dela knjige, njena sudbina će vas sigurno dirnuti, ali sam kraj, baš kao što je i mene, može vas potpuno iznenaditi.

Prema svemu što sam o romanu ranije pročitala, pomislila sam da bi mogao zaista da me oduševi. Iako moja očekivanja nije u potpunosti ispunio uživala sam u živopisnim slikama prirode i zanimljivim otkrićima o biljkama i životinjama.

Takođe je značajno i to što autorka kroz priču o napuštenoj devojčici, odbačenoj od zajednice koja je ne shvata i ne razmišlja zašto je drugačija, razmatra socijalnu problematiku, navodeći razornu moć predsrasuda i dotiče se rasnih tema i diskriminacije tokom 60-ih godina u Americi.

’’Tamo gde rakovi pevaju’’ je prvi roman Delije Ovens. Dugogodišnje iskustvo u zoologiji i vreme koje je provela nasamo u prirodi tokom posmatranja i istraživanja, autorka je iskoristila za svoj prvenac.

 

 

 

Jeste li već pročitali ovaj roman? Kakvi su vaši utisci o njemu? Znate li još neki naslov koji bi mogao biti zanimljiv upravo zbog opisa prirode?

 

 

 

 

 

Detalji o knjizi: Tamo gde rakovi pevaju/ Delija Ovens; Vulkan izdavaštvo, 2019; 315 str.

 

 

 

 

Photos by So Many Wishes...

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.