7 | 10 | 2019

SNOVI PO MERI/Nurija Pradas Andreu

Španija, početak dvadesetog veka, priča o vodećoj modnoj kući Santa Eulalija i istorijski događaji na kojima je ova priča zasnovana razlozi su zbog kojih me je, čim sam bacila pogled na korice knjige, istog trenutka zainteresovala. Zaista sam želela da mi se dopadne pa sam oduševljeno iščitavala prve strane.

Ipak, priznaću već na početku - nije bila u potpunosti ono što sam očekivala. Možda bih za to mogla okriviti moje raspoloženje ili možda nedostatak koncentracije, ali na kraju, i sami znate kako je to sa onim knjigama koje vas potpuno osvoje - jednostavno, ne želite da ih ispustite iz ruku. Ovo, svakako nije bio takav slučaj.

SNOVI PO MERI Nurija Pradas Andreu 3

Laja Kalvet je prodavačia u salonu Santa Eulalije zadužena da dobrostojećoj gospodi Barselone pomogne u odabiru luksuznih modnih komada. Kada sretne mladog dizajnera Ferana Klosa, koji je raskrstivši sa planovima svojih roditelja odlučio da se posveti umetnosti i ostvari svoj san, zaboraviće na odanost prijateljici, a ljubav prema ovom nestalnom mladiću će se isprečiti među njih. Vremenom, odnos sa Feranom će Laju primorati da donese teške odluke zbog kojih će njen život biti zauvek promenjen. Godinama kasnije, napredujući u modnom svetu Laja pronalazi zadovoljstvo u poslu, stiče nove prijatelje i ponovo veruje da je njena budućnost konačno izvesna. Ali u isto vreme, u Španiji započinje Građanski rat i Barselona kakvu je Santa Eulalija do tada poznavala, prestaje da postoji.

SNOVI PO MERI Nurija Pradas Andreu 4

Događaji u ''Snovima po meri'' isprepletani su životima vlasnika i zaposlenih u Santa Eulaliji i zasnovani na razvoju modne kuće kroz različite periode i izazovima koje im nameću promene u društvenoj i političkoj situaciji tadašnje zemlje. Pojedini likovi, osim Laje i Ferana imaju značajniju ulogu u razvoju same priče, ali većina na mene nije ostavila naročit utisak. Njihovi karakteri učinili su mi se nedovoljno razjašnjeni i bez te dodatne dubine ostali su nedorečeni. 

SNOVI PO MERI Nurija Pradas Andreu 2

Interesantno je da su u knjigu uvršteni originalni reklamni posteri, fotografije osnivača ’’Santa Eulalije’’ i same prodavnice što me je inspirisalo na malo istraživanja po internetu. Tako sam naišla na čitav niz zanimljivosti o modnoj epohi prošlog veka i uticaju koji je ’’Santa Eulalija’’ u to vreme imala.

Počevši kao mala prodavnica tkanina 1843. godine, ova modna kuća je brzo proširila svoj posao na više lokacija. Najviše uspeha imala je između dva rata, dvadesetih i tridesetih godina kao robna kuća koja je svojoj klijenteli nudila prestižne modne brendove i komade visoke mode iz Italije i Francuske. U prvim decenijama XX veka imala je čak 700 zaposlenih, danas broji tek 70 ali i dalje opstaje na tržištu.

Autorka naglašava da ovaj roman nikako nije istorijski i da su likovi izmišljeni, međutim priznaje kako sadrži i stvarne anegdote koje je saznavala u razgovorima sa poslednjom generacijom vlasnika ’’Santa Eulalije’’ i njenim penzionisanim radnicima.

Ako ste poput mene zainteresovani da do kraja istražite stvarne događaje na kojima se pojedini romani tek delimično baziraju i zaokružite priču koju imate pred sobom, ''Snovi po meri'' mogu biti dobra prilika za to. Ipak ne očekujte previše detalja o svetu visoke mode, ako je to prvo što vas privuče. Knjiga je nešto drugačija od njenih korica, te se ''stvarni'' život, znatno manje glamurozan od onog modnog, ipak našao u centru dešavanja.

 

’’I pored svega bili su srećni.

Srećni koliko su mogli’’. (Pradas Andreu, str. 177)

 

 

 

 

 

Detalji o knjizi: Snovi po meri/Nurija Pradas Andreu; Laguna, 2107; 380 str.

Photos by So Many Wishes...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task