1 | 10 | 2019

NAPULJSKE PRIČE/Elena Ferante

Kada vam je posle čitanja neke knjige potrebno da napravite odmor od njenih redova, u prvi mah to nikako ne zvuči dobro. Svakako ne kao preporuka, a ponajmanje pohvala autoru.

S druge strane, ako vam je taj predah neophodan kako biste preplavljeni emocijama samo na trenutak uzeli vazduh i posložili sve nadošle misli nakon zatvaranja knjige...i ako su vam se životi likova učinili toliko bliskim da sa razumevanjem klimate glavom kada načine nekakvu nepromišljenu grešku ili učine nešto neopravdano, baš kao i kad saosećajno zatvarate oči na njihovu bol...i ako se sebi čnite kao živi svedok njihovih sudbina kao da ste i sami na istom mestu u isto vreme...onda je sigurno da pred sobom imate jednu od onih naročito retkih knjga. 

Baš takav bio je moj susret sa ''Napuljskim pričama'' Elene Ferante.

I dok sam još nakon prvog dela - ’’Moja genijalna prijateljica’’ nagađala koliko mi je tačno potrebno vremena da saberem utiske, istovremeno sam smišljala najbrži put do knjižare i preostala tri - ’’Priča o novom prezimenu’’, ’’Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju’’ i ’’Priča o izgubljenoj devojčici’’. Iako sam dugo odlagala da ih pročitam zbog ogromnog publicititeta koji je knjge pratio od njihovog pojavljivanja, a na mene očigledno imao suprotan efekat, nakon što mi je prva među njima igrom slučaju došla pod ruku više nisam želela da se rastanem od njihovih stranica.

Napuljsku tetralogiju Ferante je isplela na jedinstvenoj priči o prijateljstvu dve devojčice, a karakteri i sudbine sporednih likova koje im je namenila, dodatno su uobličili sliku zemlje, vremena i mentaliteta kakve je želela da predstavi. Na odnosu Lile i Elene koji su njihovi različiti temperamenti, sazrevanje i okruženje vremenom menjali i preoblikovali, zasnovana je priča o Napulju, posleratnoj Italiji i godinama koje su usledile. To je priča o bliskosti i o hrabrosti. O nepripadanju i suprotstavljanju. O siromaštvu i nasilju. O moći, privilegijama i nejednakostima. O društvenim i političkim prilikama u zemlji. Na kraju, o ljubavi, čak i ostvarenju snova, ali na način na koji ih život neizbežno izobliči.

NAPULJSKE PRIČE Elena Ferante 1

NAPULJSKE PRIČE Elena Ferante 3

Neustrašiva i naročito bistra Lila - Rafaela Čerulo i blaga i povučena Lenu - Elena Greko su školske devojčice iz siromašnog napuljskog rejona, potekle iz radničkih porodica. Sklapajući svojevrstan prijateljski pakt, jedna drugoj postaju oslonac tokom odrastanja na mestu gde svakodnevno svedoče očaju, bedi, nasilju i propadanju. Kada Elena nakon osnovne škole nastavi obrazovanje, a Lila protiv svoje volje, ne dobija istu priliku, životni putevi dveju prijateljica se razdvajaju.

Biće to odluka koja će kasnije u velikoj meri odrediti njihove sudbine. Njihov složen odnos prepun je uspona i padova, od međusobne podrške i deljenja najintimnijih tajni do prikrivenog nadmetanja, rivalstva i ljubomore. Ipak i pored nesuglasica, sve očiglednijih razlika i razdvojenosti odnos Lile i Elene održavao se i decenijama kasnije tokom njihovih zrelih godina. Sigurno je, baš kako i Ferante kroz svoje likove više puta razmatra, da jedna bez druge i tako snažnog uzajamnog uticaja nikada ne bi postale ono što jesu.

Elena napušta rejon, ostvaruje karijeru i gradi porodicu u sredini sasvim različitoj od napuljske. Oslobođena od uticaja starog okruženja i načina života, zadovoljno se smešta u svoju novostečenu poziciju intelektualke. Otkrivajući manjkavosti svog statusa, Elena će sa povratkom čoveka koga je oduvek volela zaboraviti na sopstvenu promišljenost. Lila ostajući u rodnom gradu, pokušava da pronađe način da izbegne sudbinu kakvu joj porodica uporno nameće. Posle udaje upoznaje zakonitosti brakova muškaraca i žena iz svog rejona, a onda ubrzo potom i cenu nezavisnosti. Nakon teških godina, gotovo uspeva u onome što želi, kada proživljava i poslednju tragediju.

NAPULJSKE PRIČE Elena Ferante 4

Čini mi se da bih danima mogla sa istim oduševljenjem da pričam o romanima Elene Ferante, ali ako bih morala da ih sažmem u samo nekoliko reči, rekla bih - čudesno i sasvim posebno.

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalji o knjigama: I Moja genijalna prijateljica/Elena Ferante; Booka, 2018; 331 str.

                             II Priča o novom prezimenu/Elena Ferante; Booka, 2018; 481 str.

                            III Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju/Elena Ferante; Booka, 2018; 435 str.

                            IV Priča o izgubljenoj devojčici/Elena Ferante; Booka, 2018; 486 str.

 

Photos by So Many Wishes...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.