Volim jesen. Čini mi se, odgovara mi nekako više od ostalih godišnjih doba.
Znam koliko to može da zvuči čudno, ali onog trenutka kada osetim prvo hladnije jutro, čujem sitne kapi kiše na prozoru i vidim prve crvenkaste bundeve, poželim da se zavučem pod toplo ćebe sa knjigom u jednoj ruci i šoljom kafe u drugoj, dok se miris cimeta širi iz kuhinje, u kojoj se peče ukusna pita od jesenjih jabuka.
Jednostavno, sivo nebo nikada nije bilo moj problem. Nakon letnjeg ushićenja, iako povratak sa odmora, znate i sami, ume da bude prilično obeshrabrujuć, jesen mi se čini kao novi početak koji briše sve ono što iz prethodnih meseci želimo da zaboravimo: neostvarene planove, sitna razočarenja, po neki promašaj...
Zapravo, sve u vezi sa jeseni, boje, drveće, plodovi, priroda uopšte, ume da bude čarobno više nego bilo šta obasjano najsjajnijim julskim suncem. Jesen mi se čini beskonačno inspirativnom. Odjednom, bezbroj novih ideja mota mi se po glavi i ne mogu da dočekam da ih ostvarim, dok istovremeno želim da nadoknadim svoje vreme kod kuće, uz filmove, knjige i sitna zadovoljstva za koje tokom leta nisam imala vremena. 

Happy Fall

Toliko je razloga zbog kojih me dolazak jeseni svake godine raduje, da sam ubeđena ako poneko i ne deli moje oduševljenje, jesenjem bluzu ipak nema mesta. Nekoliko predloga sa moje jesenje liste može vam pomoći da novu sezonu i sami provedete u najboljem raspoloženju:  

1.  Vreme je da započnete novi planer.

Na samom početku. Nakon što zaista dobro razmislite o svojim prioritetima.
’’...be yourself no matter what they say...’’
Ako ste pažljivo slušali Sting-a, shvatićete da je to jedan od važnijih stihova koji ste do sada čuli. Za mir i sopstvenu sreću. Uz pomoć dragih ljudi, tog posebnog mikrosveta zbog kog nam je uvek toplo oko srca.
Imajući to na umu, čini mi se, planovi se sami pišu, a sa posebnim zadovoljstvom ostvaruju.

2. Iako je hladnije, ipak nađite vremena da izađete napolje.

I osetite blago jesenje sunce - još uvek toplo, ali bez uznemirujuće letnje vreline. Uvek se potrudim da ga dobro zapamtim.
Znam, radni dan nam svima izvlači previše energije, ne samo zbog previše posla, već i ljudi, mejlova, telefonskih poziva, poruka, koji nam zajedno najčešće zadaju glavobolju. Nakon svega, ponekad mi najprivlačnije deluje obilan obrok ispred TV-a, ali se posle nikada ne osećam bolje. Zato, radije biram da ''provetrim'' glavu, koliko god mi je teško da se pokrenem.
Pokušajte i sami da prošetate, vozite bicikl, trčite...bezbroj je mogućnosti. Odredite sebi male ciljeve i držite ih se. Ako ne znate kako da počnete, pronađite na internetu programe za početnike, poput onog sa sajta trcanje.rs.
Uz malo fizičkog napora, čini mi se, stvari se uvek smeštaju u bolju perspektivu.

3. Uživajte u jesenjim ukusima.

Ako ste poput mene, pečenje kolača je za vas poput malog kućnog praznika. Podjednako uživam u potrazi za odgovarajućim receptom, u pravljenju testa savršene teksture, oblikovanju, ukrašavanju... Pravo je vreme da iskoristite bundeve, jabuke, orahe... sve te ukusne jesenje plodove. A ukoliko volite začine i arome, prstohvat cimeta i nekoliko kapi ruma, običnom popodnevu dodaće neodoljivu atmosferu mirnog jesenjeg odmora kod kuće. Pita od jabuka uvek je moj prvi izbor tokom jesenjih dana. Ko god ju je probao jednostavno je obožava, a deci je uvek zabavno da učestvuju u pravljenju karakteristične kore od upletenih traka testa.

4. Kreirajte svoju jesenju čitalačku listu.

Poznati su vam dani kada samo želite da ostanete kod kuće, jer vam je potrebno malo utehe i ohrabrenja kako biste se uverili da je svet još uvek prijatno, toplo mesto? Da niste jedini, to i sama znam...Moji najbolji saveznici u razbijanju takvih nedobrodošlih oblaka uvek su duhovite stranice neke zabavne knjige. Novi naslov Dženi Kolgan učinio mi se sasvim odgovarajući. ’’Mala pekara na obali’’ je emotivna priča o Poli Voterford koja nakon niza razočarenja, sasvim neočekivano otkriva svoj novi početak, baš tamo gde mu se nije nadala. Ova beskajno zabavna knjiga poslužiće kao romantičan podsetnik da svako od nas ponekad ima loše dane, ali i da i njima dođe kraj.

5. Napravite jesenji filmski ’’meni’’.

Ako mene pitate, filmske večeri su izmišljene za prohladne jesenje dane i ne postoji bolja zabava od čekiranja sopstvenog filmskog repertoara. Tako, pored više drama koje su na mom spisku ove jeseni, našlo se i nekoliko poslednjih bioskopskih hitova - ’’Kingsman: Zlatni krug’’ i ’’To’’, za koji se, priznajem, još nisam ohrabrila. I, nakon bezbroj odgledanih reklama i intervjua, konačno sam dočekala i novi film simpatične Riz Vitesrspun, romantičnu komediju ’’Ponovo kod kuće’’.
Gilmorove su me potpuno oduševile prošlogodišnjim nastavcima, tako sam sasvim sigurna da će njihove reprize biti više puta na mom kućnom repertoaru, što je sasvim odgovarajuće, s obzirom na to da je šarmantni Stars Holou zasigurno najprivlačnija televizijska slika jeseni.

6. Podsetite ormar na hladnije dane.

Ukoliko ste se poput mene zaželeli udobne, tople odeće, prisetite se blaga koje vas je strpljivo čekalo i istražite svoj garderober. U mom slučaju, to uglavnom znači: beskonačno slaganje stvarno previše sivih džempera (u slučaju da vas neko pita, ovaj poslednji u redu, apsolutno nije juče kupljen! ;-) )
Organizujte garderobu, izbacite ono što niste nosili ni prethodne godine, i na kraju, osigurajte sebi dobru zabavu: pronađite nove jesenje trendove i svoj ormar obradujte nečim novim. Ukoliko vam nedostaje inspiracije ili ne znate odakle da počnete, istražite neke od mojih omiljenih blogova - Gal Meets Glam, IntheFrow, The Anna Edit, Lily Pebbles, Hello October (i da, primetićete moju naklonjenost britanskim blogovima).

Kako da uživate u jeseni

7. Dodajte svojoj kući/terasi/sobi detalj jesenjeg šarma.

Odvažite se na kreativni poduhvat i sakupite sve ono što vam može poslužiti da u svoj prostor unesete malo jesenje topline. Pronađite simpatične ukrasne tikvice raznih boja i oblika, lišće u jesenjim nijansama, sveće sa mirisima jeseni i nekoliko primeraka omiljenog magazina. Toplo ćebe i velika šolja za kafu su neophodni dodaci.

I ko zna, možda se ’’sasvim slučajno’’ među svim tim stvarima nađe i nekoliko turističkih ponuda za jesenji obilazak evropskih metropola!? Za svaki slučaj, u onom planeru sa početka, vi ipak ostavite mesta za nešto slično.

Happy Fall!

 

 

Raduje me da pročitam kakvi su vaši jesenji planovi i šta nikako nećete propustiti tokom narednih meseci? Podelite ih u komentarima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          photo by So Many Wishes...

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task