14 | 7 | 2017

Ako vam je potreban odmor, staycation je vaša čarobna reč

   Ukoliko ovog leta nigde ne putujete - nije kraj sveta!
Ako mene pitate... odmor kod kuće, iako nije uvek prvi izbor, ne čini mi se kao naročito loša ideja. Koliko god bila očarana putovanjima, buđenjem u novim gradovima i istraživanjem nepoznatih mesta, slobodne dane u svom domu gotovo podjednako volim.
Jer, složićete se da putovanja ne znače uvek isto što i odmor, te i nije toliko loše izbeći sezonu u punom jeku. Pretrpani aerodromi, zaglušujuće autobuske i železničke stanice i mase turista koje okupiraju letovališta svakako nisu najpoželjnija razglednica sa letovanja. Naročito ako je jedino što želite, da pobegnete od stresnog okruženja i konačno se opustite. Pored toga, tzv. staycation je neuporedivo ‘prijateljskiji’ prema kućnom budžetu, što uopšte nije zanemarljivo.
Dobar plan je jedino što vam je neophodno i zasigurno ćete od svog odmora kod kuće izvući najviše. U suprotnom, može vam se desiti da se izgubite u obavljanju zaostalog posla ili završite zatrpani gomilom đubreta dok spremate garažu. U najboljem najgorem slučaju, moguće je da ćete danima samo vegetirati na kauču ispred TV-a, okruženi ostacima hrane od prekjuče.
Pre samog odlaska na odmor učinite sve što je potrebno da narednih dana udovoljite sebi: spremite kuću kako ne biste pali u iskušenje da slobodne dane koristite za čišćenje i sklonite sve ono što vas podseća na posao i obaveze. Kako bi vaša kuća imala ‘ne baš svakodnevni izgled’ dodajte joj letnji šarm detaljima, ispunite sobe vazama sa svežim cvećem, rasporedite činije sa sezonskim voćem, a za svoj krevet odaberite najudobniju posteljinu.
1. Od prvog dana! neophodna vam je tehnološka detoksikacija, i tu jedino budite zaista strogi prema sebi tokom odmora: isključite e-mail i obaveštenja sa društvenih mreža, ionako češće donose nepotrebnu dramu. Imajte na umu i to da pametno birate TV programe i dnevne novine, u slučaju da baš nikako ne možete bez njih.
2. Nema ništa loše u tome da ovih dana ostanete u kući bez ikakvog znanja šta se dešava van. Neka vaša bašta postane vaša mala oaza: sada kada je najlepša i u punom cvatu pravo je vreme da uživate u njoj. Opuštajte se u kasnom doručku i zašto da ne, još jednoj dugoj kafi. Sutra to možete ponoviti, ali ovoga puta u svom krevetu.
3. Isplanirajte posete dragim rođacima koje već dugo niste videli i konačno nadoknadite to vreme.
4. Budite turista u svom gradu: provedite prepodne u poseti muzeju, isplanirajte celodnevni izlet u okolini grada ili odlazak na reku. Zapamtite osećaj blagog večernjeg Sunca, to je trenutak koji prizivamo cele zime.
5. Napravite netipičan izbor hrane u restoranu koji još niste posetili. Ili se jednostavo uputite u obilazak gradskih poslastičarnica dok u glavi pravite svoju listu favorita među sladoledima.
6. Okupite konačno prijatelje i uživajte u popodnevu na terasi, roštilju, raznobojnim letnjim koktelima...I ne zaboravite da se slikate, baš kao da ste zajedno negde otputovali. Tokom zime, imaćete sjajne uspomene.
7. Pripremite svoju staycation biblioteku pored kreveta i čitajte ako vam je volja, po ceo dan.
8. U međuvremenu, dozvolite sebi popodnevnu dremku - bez griže savesti, za to odmor i služi.
9. Napravite spisak svih recepata koje već dugo želite da isprobate i svake večeri udovoljite sebi drugačijim ukusima.
10.Isplanirajte večernji izlazak na neko zabavno, glasno mesto. A ujutru se nasmejte zbog blage glavobolje i prijatnog umora...

 

 

 

Da li i vi razmišljate o ovogodišnjem odmoru kod kuće? Ne zaboravite da podelite svoje planove za ovo leto...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          photo by Austin Schmid via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.