3 | 11 | 2017

8 esencijalnih pravila sa modnih stranica ili zašto je jedino važno da uvek budete samo ono što zaista jeste

   Ne postoji ništa drugo na šta bih radije potrošila čak i poslednji novac u novčaniku kao što bih to bez ikakvog dvoumljenja uradila kada su u pitanju ženski magazini.
Godinama unazad, verni su mi prijatelji.
Još dok sam kao klinka prelistavala mamin Bazar, Vivu ili Praktičnu ženu... A potom, tokom studentskih dana, dok sam uz hrvatski Cosmopolitan, iz vremena dok ga je uređivala Silvana Menđušić (ovo je zaista bilo njegovo najbolje razdoblje i iskreno mi je žao što više ne mogu da pročitam tekstove poput tih) razbijala brucošku usamljenost.
A onda su došli Elle i Grazia i čitav niz šarolikih stranica na sjajnom papiru ispunjenih neodoljivim fotografijama poslednjih, modnih trendova...
Sećam se tog dobro poznatog osećaja kada stigne novi broj i samo čekam da ugrabim par trenutaka kako bih ga na miru prelistala, u želji da zapamtim i najsitniji detalj...
Prvo bih pregledala naslovnicu, pa na brzaka prelistala ceo sadržaj kako bih dobila utisak o novom izdanju. A za sam kraj bih ostavljala najbolji deo...onaj kada se potpuno izgubim u najdetaljnijoj analizi savršenih kombinacija, modnih priča o večnim ikonama stila i prvacima istančanog ukusa, o komadima bez kojih se ormari ranijih vremena nisu mogli ni zamisliti i njihovim današnjim interpretacijama....
Iako sam znala da većinu tih stvari ne mogu sebi da priuštim, nisam bila obeshrabrena, zapravo o tome nisam čak mnogo ni razmišljala. Bio je to za mene izmaštan svet. I sam pogled na stranice magazina bi me zabavljao, inspirisao i podsticao moju kreativnost. To je bilo jedino važno i tada sasvim dovoljno.

Magazini su uspešno svih ovih godina uspeli da zadrže moju pažnju, ali s vremenom su došli i neki novi modni izvori – blogovi, You Tube kanali, Pinterest...i zaista, bili su jedno od najzanimljivijih otkrića. Jer, ako se radi o meni, uverena sam da modne stranice zaista imaju zadivljujuć uticaj na raspoloženje.
Ipak moram da naglasim, sve te godine prelisatvanja, pinovanja, pregledanja, istraživanja nisu nikako bile instrument kojim sam hranila nekakvu sopstvenu prazninu, nekritički podržavajući ionako konzumerizmom opterećen svet. Jer na modu i stil oduvek gledam kao na svojevrsnu umetnost i naročitu veštinu posebno talentovanih ljudi koji imaju to neprocenjivo, izoštreno estetsko oko.

Shvatajući kako moje laičko modno analiziranje mogu da iskoristim za nekakav konstruktivan poduhvat, odlučila sam da napravim popis onoga što su me nesebično naučili modni urednici i blogeri.
A kako se na kraju ispostavilo da je njihova osnovna i beskonačno puta ponavljana lekcija o ličnom stilu zapravo i lekcija o nama samima, nekoliko pravila zaslužuje posebnu pažnju:

1.’’Uvek budite samo ono što jeste’’
Bez obzira na poslednje trendove, skupocene brendove, modne replike prošlih dekada, i sve ono što gledamo u izlozima, ova rečenica se oduvek provlači kroz redove modnih stranica.
I zaista, ako malo bolje razmislimo, nije li to sama esencija ’’ličnog’’ stila?
Jer u ovoj igri, zapravo se i ne radi o modnim trendovima. Dobar stil je samo onaj koji odražava ono što smo zaista mi.

2. Samopouzdanje 101
Osećati se prijatno, sigurno i udobno u odeći koju izaberete je presudno. Ležeran ’’ne previše uloženog truda’’ izgled je baš onaj koji zadivljuje druge i prepoznatljiva je karakteristika dobrog ukusa.

3. Jednostavnost. Je. Uvek. Najbolje. Rešenje
S druge strane, previše dramatike je ... previše lošeg ukusa. Svedenost je uvek najbolji izbor, naročito kada se dvoumimo.
A kada su u pitanju dodaci, sasvim je jasno i zašto manje nikada nije bilo više.

4. Modna inspiracija je poslednji najveći pronalazak
Pinterest i Instagram su neiscrpni izvori kreativnih ideja, istražite ih i pronađite svoju modnu inspiraciju, nekoga čiji vam se stil posebno dopada i odgovara vama. Sačuvane slike biće od neprocenjive vrednosti kada sledeći put budete očajno zurili u prepun ormar.

5. Ekperimentišite, isprobavajte...
...različite stilove, krojeve, boje, modele...sve dok ne pronađete ono što vam najbolje stoji,
najviše vam se dopada i najvažnije, osećate se odlično u tome.

6. Ipak...imajte i nekoliko sigurnih kombinacija za različite prilike.
Kada vam se čini da nemate apsolutno ništa da obučete, u poslednjem trenutku će vas spasiti....

7. Investiranje u ključne komade isplati se višestruko.
Kvalitetna izrada, krojevi i materijali neosporivo su odraz dobrog stila. Skuplji jesu, ali ovi bezvremenski, klasični modeli stajaće u vašem ormaru zauvek.
Odgovarajući model farmerica, sasvim jednostavna bela majica, crni sako savršenog kroja, par cipela od kvalitetnog materijala, neizostavne kožna jakna, ručna torba (taman dovoljno velika da stane sve što nam je neophodno, ali bez insistiranja da ’sve svoje sa sobom ponesemo’) i par udobnih patika, prema modnim blogerima, zaokružuju ovaj niz.

8. Trendovi jesu odlični, ali...
Ove zabavne, interesantne novotarije kojima se uvek radujemo, tokom svake nove sezone razbijaju dosadu u našoj već toliko puta nošenoj garderobi.
Međutim, oblačenje u trendove od glave do pete može imati sasvim suprotan efekat, pa je ’ubacivanje’ tek nekoliko modnih noviteta u uobičajeni stil znatno bolja alternativa.

I na kraju, ako smo dovoljno iskreni, naš način oblačenja yapravo najčešće drugim ljudima odaje prvi utisak o nama, ali istovremeno, sopstvenim stilom i sami pokazujemo ko smo i govorimo svetu ponešto o sebi.

Zato je najvažnije da uvek radite samo ono što vi zaista želite i nosite ono što se vama sviđa.

Praviti izbore za sebe. Biti najbolja verzija za sebe. Prvo...sebi sami.

 

 

 

 

Ne zaboravite da napišete koja su vaša pravila ličnog stila i po kojim komadima ste prepoznatljivi?

 

 

 

 

         photo by Alexandra Gorn via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.