9 | 6 | 2020

ŠTA SAM PROČITALA U MAJU

Iako sam pre nekoliko meseci optimistično pomislila kako ću svoje vreme konačno moći da isplaniram sama i da ću do mile volje raditi samo ono što zaista želim, ispostavilo se da baš i nisam bila u pravu. Zapravo, nekim danima ni čitanje mi nije uspevalo, pa bih na sve samo napravila grimasu i jednostavno odustajala od knjiga. Poznato?
Maj je koliko-toliko, ipak bio bolji čitalački mesec i evo mog konačnog ’zbira’. Možda među naslovima pronađete i svog favorita.

***

GREJSINO ISKUŠENJE/Santa Montefjore

Jasno mi je kako je apsolutno neprihvatljivo suditi o knjizi po koricama ali ’’Grejsino iskušenje’’ ne može biti više nalik svojoj spoljašnjosti. Prevedno na knjiški jezik, ovo je lagani, neopterećujući roman i uprkos ponekom neočekivanom preokretu, vedre završnice.

Kroz potragu glavne junakinje Grejs za svojom mladalačkom ljubavlju pratimo uzbudljivu priču njenog sazrevanja i saznajemo iznenađujuće detalje iz prošlosti.

Nakon mnogo godina, zajedno sa ćerkom i unukom, Grejs putuje u Italiju, vraćajući se na mesto odakle je sve počelo što će pokrenuti splet događaja koji će imati značajan uticaj na njenu porodicu. Atmosfera i način života u malom mestu, gostoprimstvo domaćica i novo okruženje, podstaći će tri žene na važne životne promene.

Verovatno da je ova priča malo ’kitnjasta’ i zasigurno nalik mnogim već pročitanim ljubavnim romanima, ipak, čini mi se da odlično ide uz sunčana letnja popodneva i opuštanje uz more (čak i ako ga samo zamišljate) pa joj i zbog toga, vredi dati šansu. Takođe, dobro je znati i da su italijanska pasta, vina i toskanski krajolik više od sporednih likova u ovoj sagi. Što je svakako bonus, ako mene pitate...

 

BEBA BRIDŽET DŽOUNS/Helen Filding

Razlog zašto poprilično kasnim sa ovom knjigom, plašim se, sablazniće istinske knjiške moljce: prvo sam odgledala film. Nedopustiva greška... znam. Ali u moju odbranu, knjigu sam na kraju ipak pročitala i poput svoje ekranizovane verzije, jednako me je dobro zabavila.

Bez obzira na vreme koje je prošlo od prvog dela iz serijala, Bridžet je još uvek...pa, Bridžet. Podjednako konfuzna čak i u običnim, svakodnevnim stvarima, na poslu, u vezama... I ponovo je solo. Ipak u ovom delu, po nečemu je značajno drugačija od svoje mlađe verzije što je verovatno i najvažniji preokret u odnosu na to kako je pamtimo: po prvi put gospođica Džouns zaista zna šta hoće. I da, zaista postaje majka.

Ne želim da uništim zabavu i otkrijem baš sve događaje iz knjige ali ne mogu da ostanem dužna jedan detalj: u filmu, Danijela Klivera gotovo uopšte nema, za razliku od knjige. Verovatno mi se takva izmena ne bi dopala pod drugim uslovima jer mi je Hju Grantov Kliver urnebesan jednako koliko i odbojan i gotovo mi je nemoguće zamisliti neki deo Bridžetinog života bez njegovog uplitanja. Ali onda se neko dosetio da u film ubaci Patrika Dempsija i stvari su se posložile same od sebe...

 

Šta sam čitala u maju 2

 

MOJA BAKA VAM SE IZVINJAVA/Fredrik Bakman

Ne mogu da ne pomenem koliko me je ova knjiga podsetila na moju baku. Delom i zbog toga, zaista sam uživala u svakoj rečenici gotovo ’progutavši’ prvih sto stranica. Bakmanova starija junakinja, čudakinja oštrog jezika koja je oduvek živela ’po svome’ potpuno me je opčinila svojom ljubavlju prema unuci, podjednako kao i njihov poseban odnos.

’’Moja baka vam se izvinjava’’ je istovremeno komična i veoma ozbiljna knjiga. Ovo je priča o Elsi, sedmogodišnjakinji drugačijoj od svojih vršnjaka, zbog čega je često na meti njihovog podsmeha i grubog obračunavanja. Ova starmala devojčica je vrlo direktna, britka i gotovo ništa ne može da joj promakne. Živi sa majkom i mada je otac redovno posećuje, nisu posebno bliski.
Elsa u školi nema prijatelje i njena omiljena razbibriga je svet koji je za nju stvorila baka u svojim neobičnim pričama o Zemlji skoro budnih i Kraljevini Mijami u kojima zajedno prolaze kroz izmaštane avanture.

Međutim, Elsa će ostati bez svoje najdraže prijateljice.
Nekoliko dana posle otkriće da joj je baka ostavila važan zadatak: potrebno je nekoliko pisama predati naznačenim primaocima u kojima im se, kako ubrzo saznaje, baka izvinjava. Otkrivajući zašto, ona uči o skrivenim porukama koje joj je baka u njima ostavila.
Duhovita i dirljiva knjiga, sa naročito zanimljivim likovima čiji bi životi mogli biti roman za sebe.

 

SAHRANITE MI SRCE KRAJ RANJENOG KOLENA /Di Braun

Duboko uznemirujuća knjiga o nestajanju jednog naroda, razljutila me je, mrzela sam nepravdu o kojoj govori i bila užasnuta ljudskom surovošću. Kao što navodi sam Braun u uvodu, ’’ovo nije vedra knjiga’’.

’’Ranjeno koleno’’ je zapis o borbi Indijanaca sa doseljenicima na američkom Zapadu oko zemlje koja je oduvek pripadala starosedelačkim plemenima. Autor se osvrće na dešavanja u periodu od 1860. do 1890. godine, opisujući pregovore, sukobe i obračune među njima i piše o nasilnom zauzimanju indijanskih sela i surovim borbama u kojima belci nisu poštedeli nikoga.
On detaljno analizira kako su vođeni pregovori između indijanskih poglavica i doseljeničkih vojnih i civilnih predstavnika i iznosi najistaknutija imena među njima. Opisuje njihove civilizacijske i kulturne razlike, ali ne propišta, mada veoma retke, primere zajedničkog života. Govori o posledicama olako davanih lažnih obećanja belaca po obmanjen indijanski narod i o tome kako su indijanske poglavice izigrane, a ratnici potučeni.

Knjiga predstavlja beskompromisnu zamisao nadmoćnijeg da ostvari sopstveni interes i pokušaj Indijanaca da se tome odupru, naivnost u pristajanju na zajedničko rešenje i njihov očaj i bes.

Počinjući svako poglavlje aktuelnostima iz perioda o kom piše, Braun daje širi kontekst pomenutim događajima i daje uvid u globalne promene i tadašnja kretanja u svetu, što je naročito interesantno za poređenje.

Ako volite da čitate o Indijancima, nesumnjivo će vas knjiga zanimati, naročito ako odlučite da više istražite o njihovim borbama sa doseljenicima. Ipak, nadala sam se da ću više moći da pročitam o indijanskim običajima, karakteristikama, jeziku i uopšte načinu života, ali to nikako nije umanjilo snažan utisak koji je na mene ostavila.

 

 

 

Jeste li već pročitali neku od ovih knjiga, da li su vaši utisci drugačiji?

 

 

 

 

 

Info o knjigama: Grejsino iskušenje/Santa Montefjore; Kosmos izdavaštvo, 2019; 348 str.
                             Dnevnik Bridžet Džouns/Helen Filding; Laguna, 2016; 217 str.
                             Moja baka vam se izvinjava/Fredrik Bakman; Laguna, 2018; 454 str.
                             Sahranite mi srce kraj ranjenog kolena/ Di Braun; Laguna, 2019; 515 str.

 

 

 

Photos by So Many Wishes...

 

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task