10 | 12 | 2019

6 prazničnih knjiga za čitanje u decembru

Ne  postoji ništa drugo što bih u decembru poželela radije sem udobnih večeri kod kuće. Svu tu famu tokom sezone praznika i uobičajene rituale oko ’’najluđe noći’’  spremna sam da menjam za svetleće lampice na jelci, veliku šolju kafe sa mlekom, nekakav topao kutak za sedenje po strani i jedan od onih romana koji me ubedi kako mi san i nije baš toliko potreban.

Ipak jedno sam pravilo preuzela iz ’’najlepšeg doba u godini’’ što bi moglo poslužiti poput svojevrsne (pred)novogodišnje knjiške rezolucije. Promišljanja o bolnim zapletima i životnim izazovima likova, na kratko stavljam na čekanje pa u decembru biram samo one naslove koji me uveseljavaju i zabavljaju.

Nekoliko takvih predloga sa moje praznične liste delim u nastavku, a ukoliko znate šta bi im se još moglo dodati, napišite u komentarima. I tako knjiga nikad nije previše, zar ne?


 

BOŽIĆNA BAJKA / Čarls Dikens

Ako su klasične božićne priče ono što vas tokom decembra najviše privlači, ne tražite dalje. Zahvaljujući Dikensovom liku poznatom širom sveta, ovaj roman s vremenom ne gubi svoju važnost. Škrti, bezobzirni Skrudž u vreme praznika je možda i najaktuelnija figura koja svake godine opominje na istinsku suštinu Božića. U jeku praznične kupovine nije loše još jednom se podsetiti na to...

* * *

Tvrdicu Ebenezera Skrudža tokom noći posećuju tri duha suočavajući ga sa strahotama koje je činio. Prikazavši mu kakvi će događaji uzrokovani njegovom ohološću tek uslediti, toliko će ga užasnuti, da će ga po prvi put navesti da svet oko sebe sagleda na drugačiji način. Pod uticajem duhova Božića Skrudž će se zauvek promeniti.


MALE ŽENE / Luiza Mej Olkot

Neki ovaj američki klasik smatraju prevaziđenim, staromodnim. Neki ga smeštaju među literaturu namenjenu isključivo ženskoj publici.

Ako mene pitate, uverena sam da u oba slučaj greše.

Pišući o odrastanju i životu mladih žena, iako u kontekstu drugačijem od našeg, autorka zapravo otvara važne teme koje nisu ništa manje aktuelne i danas. Poput pitanja o rodnim ulogama, o ženskim potencijalima, o ulozi i poziciji žena u društvu i domaćinstvu, o finansijskoj nezavisnosti...

Tu je i nova filmska adaptacija romana koja stiže u bioskope januara, koja, verujem, to dodatno potvrđuje.

* * *

Ovo je porodična drama o četiri sestre Marč, smeštena u vreme Građanskog rata u Americi.

Meg, Džo, Bet i Ejmi su potpuno različite, osobenog temperamenta i drugačijih afiniteta.

Svojstveno svom karakteru, svaka od njih suočavaće se sa porodičnim problemima, iskusiće prve ljubavne jade, sklapati prijateljstva i razvijati sopstvena interesovanja...


BOŽIĆ HERKULA POAROA / Agata Kristi

Nedostatak tipične praznične radnje u ovom romanu zapravo može biti odličan iskorak iz sladunjavih božićnih priča i sentimentalnih raspleta.

* * *

Ukoliko je sve prethodno nabrojano ono od čega želite da pobegnete, a pritom su misteriozni zapleti i neizvesnost potrage za počiniteljem razlozi zbog kojih ne ispuštate knjigu iz ruku, čini se da vam je britanska književnica ostavila poklon ispod jelke.

Uprkos ili zahvaljujući (kako god da odlučite) svom uštogljenom držanju i ekscentričnosti, pronicljivi Herkul Poaro zanimljiv je i u svojim ekranizacijama gde je odlično prikazana i njegova komična strana. Ipak, to ne znači da odustajem od toga da prednost uvek najpre dajem knjigama.


BOŽIĆ U KAPKEJK KAFEU / Dženi Kolgan

Duhoviti chick-lit ima sve što je neophodno za praznični mesec: šarmantnu ljubavnu priču, prijateljsko okruženje, toplu atmosferu udobnog kafea, pogled na zimski krajolik i priličan broj živopisnih likova. Dodamo li tome još i ukusne poslastice glavne junakinje Isi Rendal (čije je recepte autorka sa čitaocima podelila u knjizi), obožavatelji cimeta i vanile progutaće ovu knjigu u jednom dahu.

* * *

Kada se Isi učini kako je sve u njenom životu konačno došlo na svoje mesto, poslovna prilika njenog momka biće novi izazov koji će je navesti da se zapita: može li njihova veza da opstane na daljinu?

’’Božić u Kapkejk kafeu’’ je nastavak romana ’’Vidimo se u Kapkejk kafeu’’ , ali čak i ako ga niste prethodno čitali, lako ćete ’’pohvatati konce’’ Isine avanture.  A onda, ko zna, možda poželite da se vratite i na prvi deo.


JEDNOG DANA U DECEMBRU / Džozi Silver

Ostavimo po strani sumnje na račun ideje o ljubavi na prvi pogled.

OK.

Onda, progledajmo kroz prste po nekom klišeu ljubavnih priča.

Dobro.

Sada... ova bi se romansa dobro našla onim zimskim večerima kada se nakon lošeg dana na poslu smrznuti vratimo kući i svoju mrzovolju zbog sveta koji se urotio protiv nas planiramo da izlečimo tanjirom nečeg toplog i udobnim ćebetom na kauču u dnevnoj sobi.

* * *

Nakon što je najbolja prijateljica upozna sa svojim novim momkom, Lorin svet se u trenutku sruši. Džek je upravo onaj mladić kog je nakon prvog ’susreta’ pokušavala mesecim da pronađe među licima koje je svakodevno sretala po gradu, ubeđena da je baš on ’taj’.  I sada, kada ga je konačno ugledala, ne ostaje joj ništa drugo nego da ga zaboravi.

Ipak, nakon niza propuštenih prilika, menjanja planova i skrivanja osećanja, razočaranja i nerazumevanja sudbina će im otkriti kako je za njih imala nešto drugačiji plan.


BOŽIĆ KOD KUPOHOLIČARKE / Sofi Kinsela

Najsvežije stranice iz serijala o kupoholičarki, izašle su pre svega nekoliko dana. Još jedan chick-lit zbog kog obožavaoci Beki (Blumvud) Brendon nestrpljivo cupkaju od kako se pojavila vest o novoj Kinselinoj knjizi.

Za one koji se po prvi put sreću sa avanturama glavne junakinje objasniću to ovako:  red zabave, dosta šarma, nekoliko nestvarnih zapleta i po koja srećna slučajnost, par finansijskih krahova i nezaobilazan happy end.

* * *

Ovoga puta, Beki je zadužena za božićno slavlje - od početka do kraja. Ukoliko ste je već upoznali, sasvim je razumljivo da vas ta činjenica prilično brine.

Ako su ’’lake note’’ jedino što vam je na pameti prazničnih dana, dopadljiva kupoholičarka je u najužem izboru za opuštanje u dobrom vikend raspoloženju.

 

Izaberite svoj naslov i uživajte...

 

 

 

 

 

 

 

Jeste li nešto sa ove liste već i ranije pročitali, kakvi su vam utisci? Šta planirate da čitate ovog meseca? Imate li praznični naslov koji vas je oduševio?

 

 

 

 

 

Photo by So Many Wishes...

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.