12 | 5 | 2017

TV serije vredne ponovnog gledanja

   Prethodne nedelje bila sam prinuđena da ostanem kod kuće i to zahvaljujući prolećnoj prehladi i temperaturi taman toliko visokoj da su se svi moji društveni kontakti svodili isključivo na telefonsku komunikaciju, te mi se višednevno izležavanje činilo kao poseban vid mučenja.
Nakon što sam shvatila da čitanje nikako nije odgovarajuća razonoda između neprestane glavobolje i maratonskog kijanja, preostalo mi je samo da potpuno nekritički prihvatim ono što se u tom trenutku prikazivalo na TV-u. Zaključak nimalo utešan: televizijski program je zapravo dosadno repriziranje, nimalo zabavnih reprizinih repriza...
Međutim, to me je podsetilo na neke starije TV serije koje sam ranije gledala i verovatno bih ponovo, samo da mi dnevno svetlo nije uvek izazivalo grižu savesti zbog same pomisli na višesatno sedenje na kauču u dnevnoj sobi uz nekoliko epizoda zaredom ili čak čitavu sezonu, kada je toliko toga što moram da uradim!
Ali kako ovoga puta to nije bio slučaj, shvatila sam da uobičajena, bezopasna prehlada i nije toliko loša stvar, sve dok mi je daljinski upravljač u jednoj ruci, a kutija keksa u drugoj.
Ukoliko i vi imate slobodnog vremena koje biste rado proveli ispred TV-a (a pravi fanovi znaju da to nikada nije uzalud potrošeno vreme) u nastavku je 8 mojih predloga nešto starijih serija koje vam mogu poslužiti kao sugestija:

Prijatelji/Friends

Apsolutno moja omiljena televizijska serija ikada, u svim kategorijama, što će verujem priznati i najveći broj ljubitelja sitkoma.
Prijatelje mogu uvek da gledam iznova, bez da mi dosade i koliko god repriza da sam do sada ispratila, serija je uvek urnebesno zabavna i duhovita. Plus, gotovo uvek se prikazuje na nekoj od televizija.

Felisiti/Felicity

Ovo je drama o nesigurnoj, povučenoj devojci tokom studentskih dana. Nažalost, čini mi se da kod nas nikada nije dobila dovoljno pažnje.
Može vas ubaciti u melanholično raspoloženje, a ukoliko vas prate nerazrešeni problemi, odnosi ili pitanja iz vaših dvadesetih, svakako ćete imati priliku da evocirate uspomene na njih.

Gilmorove/Gilmore Girls

Ko ne bi želeo da živi u šarmantnom malom gradu kao što je Stars Holou, uz živopisne meštane i urnebesne gradske tradicije? Rori i Lorelaj su najzabavnije televizijske majka i ćerka, čemu posebno doprinose brzi, britki dijalozi i reference iz popularne kulture.
Savršeno večernje televizijsko štivo, a ako budete mogli da pojedete „junk food-a“ koliko i glavne junakinje, smatrajte se pravom Gilmorovom.

Dadilja/The Nanny; Svi vole Rejmonada/Everybody Loves Raymond; Vil i Grejs/Will&Grace

Sasvim je jasno da ne moram posebno da objašnjavam...
Urnebesne komedije u kojima su apsolutno svi likovi jedinstveni, neverovatno smešni i neponovljivi.
Ove serije se ne mogu gledati nikako drugačije, osim po ceo dan!

Ali Mekbil/Ally Mcbeall

Privatno i poslovo, Ali je verovatno prva televizijska čudakinja, okružena podjednako ekscentričnim likovima.
Još uvek nije prebolela prvu ljubav i jedino što želi je da pronađe onu pravu.
Svi smo nekada bili Ali...

Ljudi sa Menhetna/Mad Man

Po mišljenu Udruženja pisaca Amerike, ova serija je zauzela sedmo mesto na listi sto najbolje napisanih TV serija svih vremena.
Njujork šezdesetih godina prošlog veka: intrigantni dramski zaplet smešten među zaposlene u uspešnoj marketinškoj agenciji .
Bonus: dekor, frizure i odeća šezdesetih i ondašnji stil života...

I, vikend uživanje je zagarantovano!

 

Mislite da je neka TV serija nepravedno izostavljena? Koji su vaši favoriti među reprizama za celodnevno izležavanje ispred TV-a?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          photo by Jens Kreuter via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task