17 | 9 | 2019

ODMAHNI RUKOM I KRENI DALJE - Rejčel Holis

Police ispunjene Self -Help ’’literaturom’’, popularnom psihologijom, u knjižarama oduvek izbegavam. Sumnjičava sam prema njihovom sadržaju. Uz to, ne dopada mi se ni sama pomisao da u prepunoj knjižari posegnem za jednim od ovih naslova, gotovo istog časa osećajući poglede na desetine pari očiju potpunih stranaca na sebi kojima sam jednim jedinim gestom pokazala kakva me je to dilema uopšte dovela ovde. 

Podsete me i na onu prilično podjednako duhovitu i uznemirujuću scenu iz serije ’’Sex i grad’’ u kojoj Šarlot nakon propalog braka traži uputstvo za novi početak, i to, baš na jednom takvom mestu. Užasnuta prizorom nekoliko unesrećenih i uplakanih oko sebe koji su tu sa istim ciljem, učini joj se baš kao jedna od njih, te tako knjiga nakon što je poruči u miru svoje sobe preko interneta i potom je analizira, na kraju ipak završi prebačena preko ograde balkona.

I još, poneke od ovakvih knjiga čine mi se patetično zahvaljujući njihovim precizno iskrojenim naslovima, što verujem nikom ne treba da se dopada. Ako bacite letimičan pogled samo na pojedine među njima uverićete se koliko se maestralno igraju sa našim najvećim slabostima. Je li to marketing 21. veka dvoglava aždaja savršeno izmanikiranih noktiju?!

Pa ipak i pored mog uverenja u šarlatanstvo većine takve ’’pomoći’’ jedna mi se knjiga sasvim neočekivano prikrala do hrpe onih koje strpljivo čekaju svoj red na stolu pored kreveta. Priznaću, sama sam je izabrala.

Tog dana, dok sam pogledom preletala po knjižari promaklo mi je sa koje je police sišla među novija izdanja. I njen naslov  ’’Odmahni rukom i kreni dalje’’ shvatila sam kao magične reči. Uverena da se baš meni obraćaju, odbila sam mogućnost racionalnog objašnjenja kako se takav naslov našao preda mnom i prihvatila da je kniga Rejčel Holis tu iz nekakvog sudbinskog razloga za koji se nisam mnogo trudila da dokučim. Doda li se tome i moja letnja ’opsednutost’ uparivanja ležernog štiva britanskih i nešto manje američkih blogera sa mojom torbom za plažu, prestalo je samo jedno: prodato!

Rejčel Holis Odmahni rukom i kreni dalje 1

Rejčel Holis Odmahni rukom i kreni dalje 6

Rejčel Holis Odmahni rukom i kreni dalje 5

Naime, autorka je poznata američka blogerka, koja je za svega nekoliko godina svog ’’hobija’’, uspela da izgradi pravo medijsko carstvo i to bez formalnog obrazovanja, pa čak ni odgovarajućeg iskustva na sličnim poslovima.

Iskreno, živopisno i povrh svega duhovito, piše o sopstvenom životu i bez ustezanja iznosi svoje greške, baš kao i sutuacije kojima se nimalo ne ponosi i najradije bi ih samo zaboravila. Traumatično detinjstvo, komplikovana veza pre braka, bolan proces usvajanja deteta koji je prošla sa porodicom, poslovne zamke i bračni odnosi, sve to sabrala je u ovoj knjizi.

’’Odmahni rukom i kreni dalje’’ ili u originalu gotovo još zanimljivijeg naslova ’’Girl, Wash Your Face’’ je knjiga koja se čita za jedno popodne ili jedan lenji vikend i to sa olovkom u ruci i otvorenim notesom - u praktične svrhe, ali ležerno, bez ikakvog napora.

U dvadeset poglavlja autorka je sumirala dvadeset laži u koje smo sebe vremenom ubedili i u koje nekritički verujemo. Poput onih - da su drugi uspešniji ili sposobniji, obrazovaniji, snalažljiviji, da do sada nismo postigli veći napredak. Da se na poslu samo provlačimo ne znajući šta zapravo treba da radimo. Da su tuđa deca bolje vaspitana i postižu značajnije rezultate u školi, da se drugi bolje snalaze kao roditelji, da su im domovi uredniji, a kućni poslovi na vreme urađeni... Da nismo dovoljno mršavi/ili smo zbog nečeg sličnog neodgovarajući...

Ne dovodeći ih u pitanje, puštamo da nas određuju jer se u skladu sa njima i ponašamo. Zbog tih uverenja se činimo manje vrednim, i posledično, u svakodnevnim situacijama manje funkcionalnim, veruje autorka.

''Retko čujemo laži koje smo stvorili o sebi zato što nam toliko glasno odjekuju u ušima da su se pretvorile u pozadinsku buku'', piše ona.

Ništa manje zabavno i iskreno ističe i šta joj je samoj pomoglo da se sa lažima obračuna, a što bi, kako je uverena, moglo biti od pomoći i drugima. Ne krije ni da je sa nekima od njih ta borba bila teža, kao ni to da se još uvek nije završila, te da savršenstvo ne postoji, niti ista merila za sve.

Rejčel Holis Odmahni rukom i kreni dalje 3

Rejčel Holis Odmahni rukom i kreni dalje 5 

Rejčel Holis je započela blog iz hobija dok je istovremeno sanjala sopstvenu firmu za organizovanje prestižnih događaja. Takav je bio njen tek stidljivi početak koji se dalje razvijao sasvim neočekivanim tokom pa prvobitni plan nikada zapravo nije ni realizovan. Naime, ona je danas osnivačica i direktorka sajta koji je u vrhu najznačajnijih kada su u pitanju digitalni sadržaji za žene. Udata je i ima četvoro dece. Put koji je prešla poslužio joj je kao inspirativna građa za knjigu, uz važne prekretnice u privatom životu.

Na kraju, motivišući svoje čitaoce i pratioce širom sveta zaključuje: niti jedan poslovni uspeh nije linearan, a ponajmanje je sladunjava priča o ostvarenju američkog sna, niti ijedna veza ili brak liče na romantizovanu maštariju sentimentalnih komedija, te da je navažniji odnos onaj koji imamo sa samim sobom. 

I još nešto, ne mogu da izdržim da ne pomenem: moj odnos prema ovom žanru nije naročito uzdrman, ali nakon ove knjige, priznaću da mu ponekad treba dati priliku ;).

 

Jeste li i sami već ’’odmahnuli rukom i krenuli dalje’’ zahvaljujući Rejčel Holis? Ili će se ova knjiga tek naći na vašem popisu onih za čitanje?

 

''Mogla bih čitav dan da pišem spisak. Mogla bih da izdvojim sto trenutaka u životu kad sam pomislila kako bi trebalo da imam nešto i mnogo sam se nervirala što to nemam, samo da bih kasnije otkrila kako nije trebalo da bude tako... Kaži dragička! Ništa od onog što sam zamislila ili planirala nije se ostvarilo.'' ( Holis, 129-130 str.)

 

 

 

 

Detalji o knjizi: Odmahni rukom i kreni dalje/Rejčel Holis; Laguna, 2019; 238 str.

Photos by So Many Wishes...

 

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task