16 | 1 | 2020

Novogodišnje čitalačke odluke

Baš kao i većina, prethodnu nedelju provela sam u upornom pokušaju da se vratim u svoju uobičajenu svakodnevicu nakon praznične pauze.

Suočavanje sa stvarnošću značilo je: da se konačno fokusiram na obaveze i sve ono što je do sada već trebalo da uradim, da uveče legnem u pristojno vreme i pozdravim se sa beskrajnom pretragom po Netflixu i još, da kao prava odrasla osoba prestanem da se hranim kao petogodišnjak bez roditeljskog nadzora i spremim bar jedan obrok u kom bi se makar naziralo bilo kakvo povrće.

Povratak staroj rutini nije mi nimalo lak, ali saznanje da ću u dan uvesti malo dobrog starog reda nakon skoro dve nedelje dokoličarenja, istovremeno me i raduje.

Istini za volju, razlog više za to je i što u tridesetima po koja čaša vina i nešto manje sna često sutra podrazumevaju obaveznu popodnevnu dremku ispred tv-a i blagi celodnevni osećaj ’’kao na talasima’’. Sasvim retko beskonačne telefonske razgovore provedene u novim dogovarima za izlazak iste večeri.

Praznici su prošli, odradila sam deo čestitanja u ponoć, poželela sve najbolje, pojela taman dovoljno ruske salate da se ne ogrešim o tradiciju, isprobala toliko čokoladnih dezerta da su izgledi da ponovo stanem u prednovogodišnje farmerice prilično slabi.

Ako mene pitate, spremna sam da se predveče zavučem pod ćebe i konačno otvorim knjigu. Nedostajao mi je miris novih knjiga i malo uzbuđenja zbog nove priče, novih likova i njihovih  nepoznatih života.

Iskreno, 2020. nisam baš tako ažurno čitalački počela tako da se još uvek ne mogu pohvaliti već pročitanim naslovom. Ali uzimajući u obzir par mojih knjiških novogodišnjih odluka u nastavku, a kojih planiram da se držim narednih meseci, ispostavilo se da to uopšte nije tako loše.

Novogodišnje čitalačke odluke 2

1.

30 je, kako sam odlučila ove godine, savršen broj knjiga koje planiram da pročitam tokom naredne sad već nešto manje od 52 nedelje.

Tako, nameravam da svakom naslovu dam malo vremena. Da svakodnevno promislim o onome što pročitam i na kraju polako pustim utiske da se slegnu. Da uživam u svakoj stranici i zaista u mislima proživim sve ono na šta mi njeni likovi skreću pažnju.

Ponekad, u želji da čitam više, često već tokom poslednjeg poglavlja prethodne knjige počinjem da razmišljam o sledećoj. Onda, po završetku je vratim na policu i prebrzo odmah prelazim na sledeću. I tako iz početka.

Sa nekim knjigama ipak ne bi trebalo da bude tako.

Sigurna sam da vam je poznat osećaj kada oduševljeni nekom knjigom, nakon što zatvorite njene korice, gotovo da na čas ne možete da se snađete u vremenu i prostoru oko sebe.

Verujem da takve knjige zaslužuju nešto više vremena...

2.

Ove godine odlučila sam i to da je neophodno da ’’iskoračim’’ iz dobro poznatih žanrova i potražim interesantne naslove i među onima koje gotovo nikada ili vrlo retko biram.

Tako npr, trileri, misterije, fantazije nikako nisu moja ’’šoljica čaja’’. Ne samo što mi se ne dopada to što ih slabije poznajem već i zato što sam ubeđena da ako im se bar malo posvetim, sigurno ću naći na desetine interesantnih i ne bih to trebala da propustim.


Što se mene tiče, ove dve odluke su za 2020. sasvim dovoljne.

Osim ako ne brojim da sam ovog puta odlučila da potpuno ignorišem sveprisutnu ’’New Year - New Me’’ mantru.

Prvih dana januara čini nam se da bismo već trebali da započnemo nekakvu veliku promenu u svojim životima ili da smo već morali da ostvarimo ono što smo zacrtali na istom mestu pre tačno 12 meseci.

Ali ne moramo, zaista ne. Ništa od toga. Bar ne sve sada i odmah.

Čini mi se da taj januarski pritisak ima sasvim suprotan efekat i često je samo razočaravajuć.

Zbog toga, moji ciljevi ove godine mogu nekom biti nedovoljno veliki, fascinanti, interesantni ili čak neambiciozni, jer to su zapravo samo male preporuke za jednostavan život.

* * *

Usporiti.

Brinuti o svom zdravlju.

Više vremena provedenog u prijatnom društvu bliskih, dragih ljudi, a znatno manje u prelistavaju ekrana.

Po koji izlazak u prirodu više.

Po neka pročitana knjiga više...

..i dobre misli.

 

Srećna Nova godina!

Live your best reading life :-)))

 

 

 

Kakve su vaše novogodišnje odluke? Jeste li sastavili svoju reading listu za 2020?

 

 

 

 

photos by So Many Wishes...

 

 

 

 

 

 

 

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.