16 | 6 | 2017

Nemojte propustiti ovog leta...

   Rizikovaću da zvučim kao pokvarena ploča, ali možete li zaista da poverujete da je već leto?! Čini mi se da smo tek dočekali Novu godinu, a zapravo, već smo na njenoj polovini! Iako kalendarski još nije započelo, jun nas uporno temperaturama podseća da je tu....
Uvek se radujem dolasku novog godišnjeg doba, čini mi se kao da svako od njih obećava nešto novo i bolje. Ipak, među njima jedino leto čini mi se donosi blagodeti koje tokom ostatka godine ne možemo sebi uvek da priuštimo: predah i uživanje u sporoj svakodnevici. I najvažnije - više ne maštamo o moru, već pravimo ozbiljne planove za putovanje. U tom nestrpljivom iščekivanju - jun nikako da prođe i čini se kao najduža prepreka do spakovanog kofera i menjača ubačenog u petu brzinu.
Kako bismo sebi olakšali predlažem nekoliko dešavanja koja ako mene pitate ne trebate propustiti. Mogu vam poslužiti kao idealno zagrevanje za letnji odmor ili način da uživate u letu kod kuće.

Beograd, nedelja 25. jun u 20h, novobeogradski blok 13, kod Palate Srbija / potrebno: dobro raspoloženje
Koncert Beogradske filharmonije na otvorenom predvodiće šef-dirigent orkestra Gabrijel Felc, čiji je program birala upravo publika. Specijalni gost biće Zubin Mehta, koji će na samom kraju dirigovati Finale Pete Betovenove simfonije.
Ovaj ‘’koncertni piknik’’ najveći je koncert klasične muzike na otvorenom ikada kod nas, zbog čega takođe, svakako treba videti ovakav spektakl. Ulaz za posetioce je slobodan.

Novi Sad, sredom u 11h, obilasci grada / potrebno: fotoaparat i udobna obuća
Novi Sad iz ženskog ugla i Novi Sad iz jevrejskog ugla su dve najnovije turističke ture koje ovaj vojvođanski grad od juna nudi svojim posetiocima, potpuno besplatno.
Na vama je samo da izaberete da li ćete kroz priču o znamenitim ženama grada, u obilasku kuća u kojima su živele saznati o njihovom angažmanu i privatnom životu ili se upoznati sa građevinama koje su u gradu tokom tri veka stvarali članovi jevrejske zajednice, kao i o njihovom kulturnom i društvenom životu.
Osim ovih i dosadašnji obilasci Petrovaradinske tvrđave kao jednog od najatraktivnijeg mesta Novog Sada kao i šetnja kroz centralno gradsko jezgro uz interesantne novosadske anegdote, sjajan su način da već od prepodnevnih sati, čak i u sredini radne nedelje najavite početak leta i sezonu odmora.

Terasa ili balkon, svako slobodno popodne, knjiga koja vas zabavlja / potrebno: cveće u vazi, hladna limunada i činija svežih jagoda.
Leti što više vremena želimo da upijamo Sunce i zaboravimo na uobičajenu buku i užurbanost. Ima li boljih saveznika za to od zabavne knjige i udobne ležaljke u hladu?!
Možda vas sa stola opominje neko ‘’važno delo klasične književnosti’’ koje ste ostavili na pola, ali vi žudite za poslednjim chick-lit romanom - pustite sebi na volju i zabavite se uz dva sveža naslova: ‘’Tiho veče sa Odri Hepbern’’ Lusi Holidej‘’Moj ne tako savršeni život’’, Sofi Kinsele.
Bonus: na današnjoj Laguninoj Noći knjige, ostvarićete i popuste.

Imamo još dva meseca pred nama, pa neka ovo bude tek početak.
Let the games begin!

 

 

 

I, ne zaboravite da napišete, kojim se letnjim ritualima najviše radujete? Kakvi su vaši planovi za ovo leto?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          photo by aj garcia via stocksnap.io

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task