13 | 11 | 2019

Kako da nađete vremena za čitanje

Znam, niko više ni za šta nema vremena...Koliko puta dnevno sami to izgovorite? Izbrojte, koliko puta onako za sebe, iritirani rutinom dosađujućih obaveza? Ili pak naglas, da bi se nekom požalili, opravdali svoj izostanak ili nemogućnost da uradite ono što se od vas traži...

I samoj mi je to dobro poznato. Zato me uopšte ne čudi kada me neko pita, kako uopšte nalazim vremena za čitanje?

Knjige su oduvek bile za mene onaj neophodan beg od svakodnevnog, običnog. Ušuškani ugao u kom na miru pustim mašti na volju. Zaboravim na loš dan. Nasmejem se šarmantnoj nespretnosti likova. Pronađem deo sebe. Utešim se. Saosećam sa likovima čije me sudbina duboko dirne. Navijam za savremene verzije brojnih Elizabeta i Darsija. Ljutim se zbog njihovog nerazumevanja i mimoilaženja i iščekujem srećan kraj.

Veseli me kad mogu da čitam knjige po svom izboru, uživam u biranju, u istraživanju naslova, sadržaja, u upoznavanju novih likova.

Ipak, dobar deo te radosti prilično je iščileo na neko vreme tokom studiranja, pa čak i nekoliko godina posle, s obzirom na to da su stručna literatura i ozbiljna štiva zahtevala apsolutnu dominaciju. Dodate li tome obavezu učenja i pripremanja ispita čak i ona najveća filozofska dela ne čine se više podjednako interesantno.

U godinama posle, poneke obaveze su od tog vremena za čitanje uzele nešto za sebe, a ako sam sasvim iskrena, svakodnevno skrolanje po nekom ekranu otkriva da nisam odolela čarima interneta.

Ipak, sve manje imam strpljenja za te svakodnevene digitalne stimulanse željne pažnje. Tako se opet vratim knjigama, potrebnom predahu i vremenu provedenom u tišini koje odvajam za sebe.

Izgleda da ma koliko Pineterst, Instagram i You Tube pronalazili nove načine da budu zavodljiviji, knjige eto, još uvek nisu uspeli da pobede. One, nad svim drugim čini mi se, dokazuju kako je ljudska mašta apsolutno superiorna.Postojane su u nameri da se održe kao najučinkovitiji alati kojima zaista izoštravamo um i širimo perspektivu.

Slažete se sa mnom, ali jednostavno ne znate kako biste nekoliko poglavlja ‘’uglavili’’ u svoj i tako već pretrpan dan? U nastavku je nekoliko saveta kako sam sama u tome uspela ...


1. Pronađite knjige koje zaista želite da čitate. One u kojima uživate, od kojih ne možete da se odvojite. Izaberite žanr koji vam je uzbudljiv i priču koja vam greje srce više od bilo čega drugog. Ako ste mislili da je čitanje dosadno, verovato samo niste pronašli knjigu za sebe.

Ne morate se voditi listama nagrađenih romana i autora, ni mišljenjima kritičara, a ponajmanje prodajom. Iskoristite Instagram i pretražite Pinterest, iščitavajte do mile volje sižee romana i karakteristike žanrova sve dok ne pronađete onaj naslov čija vas radnja i likovi potpuno očaraju.

2. Osmislite svoju rutinu u čitanju i držite je se. Ubrzo će vam postati navika. Ne morate čitati isključivo u krevetu pred spavanje ili samo kada za to zaista pronađete više vremena. Pokušajte sa nekoliko stranica ujutru pre posla ili dok ste u prevozu, neka vam postane uobičajeno da svoju popodnevnu kafu provodite u čitanju. I uvek nosite knjigu sa sobom, naročito onda kada znate da će čekanje u redu potrajati.

3. Napravite listu knjiga koje želite da pročitate. Tako ćete uvek iščekivati vreme za roman koji vam se dopada. A kad se nađete u knjižari nećete se beskrajno premišljati ili bezuspešno pokušavati da se setite tog jednog naslova koji vam je neko preporučio pre tri nedelje ili ste ga slučajno zapazili na sajtu kog se više ni ne sećate.

4. Odlučite se za format koji je po vašoj meri i potrebama. Ne mora to uvek biti knjiga u papiru, sasvim je razumljivo da će vam na putovanjima više odgovarati ''Kindle'', a ponekad dok obavljate poslove po kući, vežbate ili šetate bolji izbor su audio verzije.

5. Kada iz dosade posegnete za telefonom ili daljinskim upravljačem, razmislite još jednom. I. otvorite knjigu.

6. I na kraju, nemojte uvek čitanje shvatati previše ozbiljno. Naravno da nas talentovani pisci i kvalitetna literatura oplemenjuje, to ipak ne znači da se ne vašoj čitalačkoj listi uvek mora naći baš svaki klasik ikada napisan, niti se trebate stideti romantičnih naslova i chick lit-a.

Važno je da u knjizi uživate i da vas svaki povratak čitanju raduje.

 

 

 

 

Kada vi obično čitate? Imate li svoju čitalačku rutinu ili neki savet koji bi mogli pridodati prethodnim?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by So Many Wishes...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.