23 | 2 | 2017

Hazy Lazy Days of Winter...

   Volim spora nedeljna jutra...

Godinama odbijam da u to vreme zakažem bilo kakvu obavezu ili obavljanje nekog nedovršenog zadatka. Nedeljna prepodneva, kako sam sama odredila, traju duže od uobičajenih i rešena sam da dosledno poštujem ovo pravilo. Rezervisana su uglavnom za opuštajuće sate kod kuće, kada mogu da se posvetim sebi i uživam u malim stvarima koje će me bar na kratko premestiti u neku drugačiju stvarnost. To je vreme koje želim da posvetim svojim mislima i planovima koji će mi pružiti zadovoljstvo. Neophodna’’detoksikacija’’ od svakodnevice, neizbežnog ponavljanja obaveznih radnji i ne baš prijatnih susreta i sastanaka.

Prepuštanje običnosti i jednostavnosti...

Ako ste i vi rešeni da poslednje dane zime usporite, priuštite sebi male trenutke radosti i prepustite se uživanju, pred vama je nekoliko predloga koji vam mogu pomoći da već narednu nedelju učinite posebnom:

david mao 7091 manja

 

Duži ostanak u krevetu i opuštanje u prijatnoj dokolici uz šolju kafe i omiljeni magazin, sjajan je početak dana. Pronađite sitna zadovoljstva u prijatnom, sporom obroku koji tokom nedelje zanemarujete.

Prepustite se  kreativnosti i zapišite svoje ideje. Možda, planirate preuređenje prostorija, želite da restaurirate stari nameštaj, da uredite terasu ili baštu i posadite nove biljke, da organizujete svoju kolekciju knjiga, stripova, CD-ova...Mogućnost da napravite neko svoje malo umetničko delo zadovoljiće vas više od bilo kakve serijski proizvedene stvari ma koliko ona bila u trendu, a ponovni prolazak kroz strane pročitanih romana i omiljene pesme milion puta preslušanih starih albuma, podsetiće vas na neke važne trenutke, prijatelje, uspomene...

neslihan gunaydin 3542 smanjena

Ako ste fan TV serija, bez trunke griže savesti, donesite odluku da nedelja bude vaš televizijski dan i ispratite sve propuštene epizode ili proučite bioskopske repertoare i nadoknadite propuštene filmske projekcije. (Serija ’’Gilmore Girls’’, priča o odnosu majke i ćerke i njihovom životu u živopisnom gradu Stars Holou nakon skoro deset godina dobila je svoj epilog. ’’A Year in the Life’’, četiri nove epizode, baš kao i prethodnih sedam sezona obiluju  duhovitim, brzim dijalozima i  zanimljiim referencama iz popularne kulture. Takođe, još jedna preporuke je ’’Lav’’, film o petogodišnjem dečaku u Indiji koji se izgubio hiljadama kilometara dalje od svog doma... Drama urađena po istinitim događajima, opisanim u knjizi ’’A Long Way Home’’).

dan gold 105699 manja

Nezaobilazan, prepoznatljiv nedeljni ritual je i dugo uživanje u kasnom nedeljnom ručku, koji nikako ne treba izjednačiti sa dugim ostankom u kuhinji. Poznata kuvarica Najdžela Loson je u svojim ’’zalogajima’’ to savršeno objasnila: ’’Suština vikend hrane nije u tome što imate više vremena da je kuvate, već što imate više vremena da jedete...Pre svega, hrana ne bi trebala da bude stvar performansa i preambiciozne prezentacije, već produženog opuštenog zadovoljstva’’. Takođe, ovo je i prilika da ugostite prijatelje i provedete prijatan dan u neobaveznom čavrljanju.

I obavezno...čitajte...verujem da je to najbolje provedeno vreme ’’nasamo sa sobom’’ i slažem se sa izrekom da je čitanje način da proživite hilljadu života. (Ovog vikenda, započela sam roman ’’Pikasova unuka’’ Kamij Obre i nadam se da će opravdati preporuku sa naslovne strane: ’’Fascinantan prikaz Pikasovog života!’’) Ne morate robovati kritici niti trendovima, jednostavno odaberite roman koji vas trenutno ispunjava i inspiriše. Prisetite se književnih klasika ili pretražiti internet u potrazi za najnovim izdanjima.

kari shea 110409 manja

 

I radujte se narednim nedeljama...

Ukoliko ih imate, podelite svoje posebne nedeljne rituale!

 

 

 

 

 

 

         

 

 

               photo by Maciej Korsan via stocksnap.io

           photos by David Mao, Neslihan Gunaydi, Dan Gold, Kari Shea via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.