30 | 6 | 2017

8 načina za uživanje u vikendu kod kuće

   Umesto izlaska subotom uveče, radije biram mirno veče kod kuće uz omiljenu knjigu, film ili zabavan DIY projekat. Mada je ova navika često predmet duhovitih opaski mojih prijatelja, prepuštanje udobnosti sopstvenog doma i uživanje u vremenu nasamo sa sobom zaista ne smatram nekakvom manom. To nikako ne znači da izbegavam društvo, interesantna dešavanja ili istraživanje novih mesta. Zapravo, kultura današnjice je ta koja nas veličajući ekstrovertnost, pogrešno uči da je upravo ova osobina najpoželjniji društveni ideal i uverava nas kako je drugačija mogućnost, u stvari slabost.
Kao što će potvrditi i mnogo drugih sličnih meni, vreme kod kuće uvek je moguće ispuniti jednako zanimljivim stvarima, u čemu zaista nema ništa loše.
Neke od njih uvek me raduju i zaokupljaju moju pažnju, a najvažnije od svega, nikada nemam osećaj da nešto, negde propuštam.

Produženo gledanje omiljene serije
Nema boljeg trenutka od ovog da udobno smešteni na kauču u dnevnoj sobi, bez trunke griže savesti, redom gledate nove zaostale epizode...
Moja trenutna Netflix opsesija je TV serija Grejs i Frenki (Grace&Frankie), tridesetominutna komedija o dva para u zrelim godinama i iznenađujućem zapletu njihovih života i brakova. O neminovnom novom početku, kada su to najmanje očekivali. Preporuke: neprevaziđena (nećete verovati – osamdesetogodišnjakinja) Džejn Fonda, u glavnoj ulozi i sasvim drugačija priča od svih koje smo do sada gledali.

YouTube ’Binge-Watch’
Jedna od omiljenih aplikacija na mom telefonu i glavni krivac što mi 24 sata u jednom danu ponekad nisu dovoljna. Osim vikendom, kada slobodno zaboravim na obaveze.
Ako ste fan, razumećete. Ne postoji jednostavno objašnjenje zašto izgubim pojam o vremenu kada su u pitanju beauty tutorijali, vlogovi iz svetskih metropola, lifestyle saveti...

Istraživanje Pinteresta
Bezbroj kreativnih projekata na jednom mestu – trezor novih ideja i inspiracije i moj nenadmašni ’stress relief’ ritual.

Čitanje
Uživanje u dokolici, uz uzbudljivu knjigu ili lagane letnje sadržaje omiljenog ženskog magazina i popodnevnu kafu, za mene je pravi mali praznik.
Iako je danas gotovo sve dostupno na internetu, ipak ne prestajem sa navikom čitanja štampanih izdanja. Može vam se učiniti staromodno, ali ako mene pitate, papir u ruci ne može da zameni nikakva savremena tehnologija niti moderan medij.

Isprobavanje novog recepta
Zabavlja me prelistavanje starih kuvara, zbog rukom pisanih komentara prethodnih vlasnica i pomalo zastarelog kulinarskog žargona, dok me novi kuvari oduševljavaju modernim dizajnom i privlačnim fotografijama.
S obzirom na to da istinsku kulinarsku razonodu oduvek zamišljam isključivo kao pripremanje deserta (slana alternativa uvek mi je manje privlačna) jedina dilema u izboru recepta je: čokolada ili voće.
Kako je sezona najukusnijeg svežeg voća, predlažem voćni tart - poput leta na tanjiru.

Raščišćavanje
Bilo da je u pitanju radni sto, stara pošta, ormar, šminka, računi – rešavanje nepotrebnih stvari za mene znači instant olakšanje i slobodu.
Ponekad u garderoberu pronađem ’zaboravljeno blago’ , ponešto poklonim ili, najvažnije od svega, jednostavno raščistim sa starim, ne toliko dragim uspomenama i rešim se nepotrebnog emocionalnog tereta.

’To Do’ liste
Totalni sam zaluđenik kada su u pitanju spiskovi i to uglavnom iz sasvim praktičnog razloga: ako istog trenutka kada se nečega važnog setim to i ne zapišem, smatrajte stvar potpuno izgubljenom - zaboravljenom!
Zbog toga, uvek imam bar tri beležnice i bezbroj raznobojnih cedulja po kojima sastavljam najrazličitije liste, uvek sa tačno određenim naslovima: stvari za poneti na put, stvari za kupovinu, obaviti u gradu, uraditi u kući, popraviti, dnevni plan obaveza, nedeljni jelovnik...
Mooožda biste i sami naslutili, ali, rekla bih da je planiranje jedna od mojih opsesija ’u nastanku’. :)
Možda će unaprediti i vaše organizatorske veštine.

Manikir i pedikir ’at home’
Nikada ne potcenjujte uticaj nege i beauty tretmana na raspoloženje. U mom slučaju uredan manikir i dobra frizura su među sigurnim ’mood boosterima’ i uskaču kad god je to neophodno.
I odjednom, ma koliko se nedelja za nama činila loše, teško je ne poverovati osećaju da će sledeća zasigurno biti mnogo bolja.

 

 

 

Da li i vi ostajete vikendom kod kuće ili birate večernje izlaske? Kojim se kućnim ritualima posebno veselite na kraju nedelje?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          photo by Nathan Fertig via unsplash.com

Aleksandra Lukic Golijanin

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.Anti-spam: complete the task